Cât costă un hectar de pădure în România? Topul celor mai mari proprietari privaţi de păduri

Autor: Ioana David 02.02.2014

Potrivit lui Vlad Cîrjan, partener în cadrul fimei de avocatură CHSH Gilescu, Văleanu & Partenerii, care de-a lungul timpului a avut clienţi care au achiziţionat păduri, preţul mediu al unui hectar de pădure este între 2.000 şi 5.000 de euro, în funcţie de vârstă şi mixul de arbori.

„Cele mai scumpe sunt răşinoasele, se caută mult la export“, a adăugat Cîrjan. Avocatul a explicat faptul că suprafeţele mari de păduri sunt mai atractive, la fel şi cele bogate în material lemnos ce poate fi exploatat.

În ultima perioadă nu au mai existat la fel de multe tranzacţii cu păduri, interesul investitorilor mutându-se către terenurile agricole, pe fondul producţiei agricole record.

La fel ca pădurile, şi terenurile agricole au preţuri mai mici în România comparativ cu alte state. Cîrjan este de părere că în perioada următoare se vor relansa achiziţiile cu terenuri în condiţiile în care vor ieşi la vânzare noi suprafeţe odată cu finalizarea procesului de retrocedare.

Citiţi mai mult despre suprafeţele de păduri din România accesând linkul de mai jos

Universitatea Harvard, în mijlocul unui scandal cu achiziţii de păduri la preţuri umflate în România: cum au ajuns să fie cercetate achiziţii de peste 100 mil. euro