Danezii nu vor să cedeze americanilor 19% din cea mai mare companie de energie din Danemarca

Autor: Ioana Tudor 02.02.2014

Danezii care au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva încheierii afacerii se tem că Goldman Sachs, cea mai influentă bancă americană, va dicta strategia companiei, va creşte preţurile utilităţilor şi nu va plăti taxele datorate statului.



În Danemarca, încercarea guvernului de a vinde o parte din compania energetică Dong către un grup de investitori conduşi de banca de investiţii americană Goldman Sachs a dus la plecarea unuia dintre cei trei par­teneri din coaliţia de guvernare de centru-stânga. Danezii care au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva încheierii afacerii se tem că Goldman Sachs va dicta strategia companiei, va creşte preţurile utilităţilor şi nu va plăti taxele datorate statului.

Goldman va cumpăra pachetul printr-un vehicul de investiţii - New Energy Invest­ment - şi va intra într-un parteneriat cu ATP şi PFA, cele mai mari fonduri de pensii din Danemarca, care vor controla 4,9%, res­pectiv 1,8% din compania energetică.

Partidul Popular Socialist a părăsit coaliţia de guvernare joi înainte de votul din parlamentul danez, care a aprobat vânzarea a 19% din compania energetică către consorţiul controlat de Goldman Sachs pentru suma de 1,5 mld. dolari. Şase miniştri, al afacerilor externe, al sănătăţii, al mediului, al transporturilor, al taxelor şi al afacerilor sociale, au părăsit cabinetul condus de primul-ministru Helle Thorning-Schmidt în urma neînţelegerilor din interiorul partidului, unde unii membri consideră că Goldman Sachs primeşte prea multă putere. Annette Vilhelmsen, liderul Partidului Popular Socialist, o susţinătoare a vânzării pachetului de acţiuni către Gold­man, şi-a dat demisia nereuşind să ajungă la un consens cu membrii formaţiunii politice. Potrivit lui Vilhelmsen, Partidul Popular Socialist va continua să sprijine guvernul.

Mai mulţi parlamentari ai Partidului Popular Socialist au spus că vor boicota votul din parlament, sfidând-o pe Helle Thorning-Schmidt, care a ameninţat că partidul va fi scos de la guvernare dacă vreunul dintre parlamentarii săi nu va vota în favoarea tranzacţiei. „Atât timp cât nu pot vota cum vreau, nu pot intra în parlament şi am decis să boicotez votul de astăzi“, a scris Özlem Cekic pe pagina sa de Facebook. „Afacerea Goldman Sachs ar putea fi costisitoare pentru plătitorii de taxe“, consideră Cekic.

Dong vinde o parte din acţiunile sale ca parte a unui proces de restructurare anunţat în februarie anul trecut şi a cărui menire este reducerea costurilor şi a datoriilor, creşterea investiţiilor în activităţile de explorare de petrol şi gaze, precum şi creşterea in­vestiţiilor în proiecte eoliene. Planul de restructurare prevede tăierea cheltuielilor cu 20% şi vânzarea de active pentru 10 mld. de coroane (1,8 mld. dolari).  Potrivit acordului, Goldman Sachs va primi un loc în consiliul de administraţie al companiei energetice. Împreună cu cele două fonduri de pensii, banca de investiţii va avea drept de veto în ceea ce priveşte strategia şi managementul companiei, mai exact în numirea CEO-ului şi a directorului financiar. Goldman investeşte 1,45 mld. dolari, iar cele două fonduri de pensii aproximativ 550 mil. dolari.

 

„Este foarte ciudat pentru danezi ca cineva din afară să controleze distribuţia de energie“

Sondajele de opinie arată că 68% dintre danezi se opun vînzării, iar câteva mii de persoane au protestat în faţa parlamentului săptămâna trecută. „O mare parte dintre danezi nu cunosc detalii despre această tranzacţie“, a declarat pentru Bloomberg Peter Kurrild-Klitgaard, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Copenhaga. „Foarte mulţi votanţi se tem că politicienii danezi cedează controlul asupra reţelei de transport de energie. Mulţi cred că Dane­marca vinde întreaga com­panie, nu doar 18%“, a spus el, adăugând că decizia premierului Thorning-Schmidt de a vinde o parte din Dong a fost pentru unii alegători picătura care a umplut paharul. „Încă este foarte ciudat pentru danezi ca cineva din afară să controleze distribuţia de energie“, a explicat Kurrild-Klitgaard. „Socialiştilor le-a fost greu să înghită aşa ceva. Cu doar 20 de ani în urmă ei voiau ca resursele de producţie să fie naţionalizate.“

Investiţia Goldman Sachs se derulează prin intermediul unei companii cu sediul în Luxemburg. O parte din acţiunile acesteia sunt deţinute de entităţi cu sediul în Dela­ware şi Insulele Cayman. Parlamen­tarul Frank Aaen crede că planul băncii ame­ri­cane de a prelua participaţia la compania Dong prin intermediul acestor firme sugerează că banca de pe Wall Street în­cearcă să se sustragă plăţii taxelor.

„Partidul meu vede Goldman Sachs ca un tâlhar în ceea ce priveşte chestiunile finan­ciare, care a avut un rol devastator în criza financiară din 2008, şi ca o bancă de investiţii care ar face orice să scoată bani din Danemarca pentru a nu plăti taxe aici“, crede Steen Gade, parlamentar al Partidului Popular So­cialist.

„Goldman Sachs respectă şi va con­tinua să respecte toate legile fiscale apli­cabile în Danemarca, Lu­xemburg, Statele Unite şi alte jurisdicţii relevante“, a declarat pentru Bloomberg Sophie Ramsay, purtător de cuvânt al băncii americane. Goldman a spus că investiţia în Dong este una pe termen lung şi că va sprijini strategia actualei conduceri a companiei.

Mai multe ţări membre ale Uniunii Europene s-au opus liberalizării pieţei energiei, deşi în aparenţă au acceptat-o. Ele şi-au sporit influenţa asupra companiilor de utilităţi intervenind în producerea de energie, limitând preţurile sau renaţiona­lizând anumite servicii, scrie agenţia Thomson Reuters. Anul trecut, protestele ample împotriva preţurilor la energie din Bulgaria au dus la căderea guvernului, iar Ungaria a obligat companiile de utilităţi să reducă drastic tarifele pentru a-i ajuta astfel pe consumatorii casnici cu datorii.

„Problema Goldman va fi uitată în câteva săptămâni“, crede Jens Hoff, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Copenhaga. „Ce rămâne este faptul că Partidul Popular Socialist a părăsit coaliţia“, a concluzionat Hoff.

 

Danemarca, cea mai slabă economie scandinavă

Danemarca este lăsată în urmă de Suedia şi Norvegia. PIB-ul Danemarcei va creşte cu 1,6% anul acesta, în timp ce PIB-ul Suediei va avansa cu 2,3%, iar cel al Norvegiei cu 3%, potrivit estimărilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Dong Energy este implicată în proiecte de exploatare a gazelor naturale şi petrolului în Marea Nordului, precum şi în dezvoltarea de proiecte eoliene offshore. Compania operează mai multe centrale pe biomasă şi cărbune.

Guvernul danez deţine în prezent 76% din companie. Karsten Anker Petersen, purtător de cuvânt al companiei, spune că dezvoltarea parcurilor eoliene „necesită investiţii enorme în avans“ şi de aceea compania are nevoie de infuzii de capital de la noii investitori.

Goldman are o istorie îndelungată în achiziţionarea şi investirea în proiecte şi companii publice mari de infrastructură şi administrează fonduri de investiţii special create pentru astfel de afaceri. În 2010, Goldman a cumpărat o reţea de distribuţie de gaze naturale din Spania. Luna aceasta, unul dintre fondurile băncii americane a vândut participaţia în operatorul portuar SSA Marine.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.02.2014