Experţi în online susţin: eRomânia, site-ul plătit din bani publici cu 12 milioane de euro, pare a fi „abandonat“

Autor: Adrian Seceleanu 02.02.2014

Omnilogic, compania care a realizat site-ul, se apără: Am primit OK-ul şi de la Deloitte şi de la Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică; în general, cei care critică proiectul ne cer după aceea şi bani.



Portalul eRomânia - un proiect guvernamental demarat în anul 2010 cu scopul de a publica infor­maţii despre toate localităţile din ţară, având un cost final de aproximativ 12 milioane de euro - are un mod „greoi“ de funcţionare, numeroase vul­ne­rabilităţi de securitate, iar conţinutul nu pare credibil câtă vreme sursa informaţiilor despre localităţi este compania de IT Omni­lo­gic, care a şi realizat proiectul, afirmă o echipă de patru specialişti din in­dus­tria locală online, care au realizat din pro­prie iniţiativă un audit al site-ului, în con­diţiile în care acesta este unul dintre cele mai scumpe realizate vreodată în România.

Criticile publice aduse proiectului sunt un gest neobişnuit pentru comunitatea lo­cală de experţi şi profesionişti în IT&C - care în general preferă să nu comenteze, ci doar eventual să arunce către Guvern ironii sau aluzii înţelese doar de persoane avizate în ceea ce priveşte felul în care sunt cheltuiţi bani publici pe soluţii de informatizare. „Site-ul dă impresia de proiect abandonat, nu­­meroase pagini nu sunt finalizate sau le lip­sesc funcţionalităţi de navigare ergo­no­mică“, atacă frontal proiectul eRomânia Andrei Raicu, Liviu Taloi, Bogdan Manolea şi Andrei Avădanei, patru experţi cunoscuţi în industria locală pentru diferite proiecte online şi pentru iniţiativa de a lansa un pro­gram de certificare a magazinelor online (trusted.ro).

Site-ul nu se ridică la nivelul unor proiecte europene similare, concluzionează autorii auditului, care au analizat site-ul din mai multe perspective. „Portalul eRomânia nu respectă unele dintre cele mai elemen­tare reguli de design, structurare a con­ţi­nutului şi securitate a datelor“, consideră ei. Statul îşi permite să aloce sume uriaşe pentru asemenea proiecte şi să nu fie exigent cu furnizorii şi pentru că nimeni nu iese public să critice problemele pe care le constată, afirmă Bogdan Manolea, director executiv al Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet şi coiniţiator al Trusted.ro.

„Sunt mai dezamăgit de lipsa de reacţie a industriei româneşti de online. În momentul în care ştii că este spre «testare publică» un site care a costat milioane de euro din banii publici şi nu spui nimic (dar te pricepi foarte bine la domeniul res­pectiv), înseamnă că fie te aştepţi la o sinecură viitoare din bani publici, fie eşti o firmă indolentă cu privire la banii daţi de tine către stat.“

De cealaltă parte, distribuitorul IT&C şi integratorul de soluţii IT&C Omnilogic, una dintre puţinele firme care au livrat soluţii IT statului şi căreia i se cer explicaţii pentru soluţiile livrate, îşi apără proiectul realizat împreună cu subsidiarele locale ale giganţilor IBM (SUA) şi Asseco (Polonia), arătând spre OK-urile primite şi de la firme private şi de la autorităţi publice.

„Anterior publicării, portalul a fost auditat din punctul de vedere tehnic, com­pliance şi content (pe o perioadă de audit de 3 luni) de către un auditor internaţional, de a cărui probitate şi profesionalism cred că nu se îndoieşte nimeni şi anume Deloitte Audit. Publicarea portalului s-a făcut doar după ce Deloitte şi-a dat acordul pentru versiunea finală. De asemenea, din punctul de vedere al securităţii, CERT-RO, organism autorizat şi recu­nos­cut, a fost solicitat pentru a-şi exprima un punct de vedere, iar toate reco­mandările acestuia au fost imple­men­tate în proporţie de 100% până la data lansării“, au precizat pentru ZF repre­zen­tanţii com­paniei. Totuşi, concluziile rapor­tului citat sunt în prezent verificate de Om­ni­logic împreună cu reprezentanţi ai Minis­terului Societăţii Infor­maţionale (MSI).

Pe de altă parte, spun reprezentanţii Omnilogic, de la data lansării proiectului până în prezent compania a fost asaltată de critici şi rapoarte la adresa eRomânia care aveau în spate interese comerciale. „Din nefericire, în cele mai multe cazuri, aceste audituri şi rapoarte independente se încheiau cu o propunere directă sau indirectă de genul dacă în 3 zile sau într-o săptămână nu reuşim să ajungem la un agreement prin care furnizorul trebuia să sub­contracteze, evident contra cost, res­pec­tivul grup de lucru, asociaţie indepen­dentă sau chiar firmă comercială pentru audituri / op­timizări se vor adresa şi media şi orga­ne­lor statului pentru a desfiinţa acest proiect.“

Nu este şi cazul acestui audit, care nu a fost transmis şi Omnilogic, precizează oficialii companiei, adăugând pe de altă parte că „nu îi cunosc pe autori“.

Proiectul eRomânia 2 a fost realizat de compania Omnilogic în baza unui contract încheiat în 2010, în valoare de 52,1 milioane de lei (TVA inclusă), sumă acoperită din fondurile statului.

La jumătatea anului trecut MSI a sesizat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Ca­saţie şi Justiţie în legătură cu acest contract, după ce a constatat o serie fapte „posibil penale“ ale angajaţilor Ministerului Comu­ni­caţiilor, care ar fi favorizat Omnilogic.

 

Acuzaţii dure pentru proiectul eRomânia

Sursa: raport de audit realizat de Andrei Raicu, Liviu Taloi, Bogdan Manolea şi Andrei Avădanei

Unul dintre lucrurile care-i sar în ochi oricărui vizitator al site-ului eRomânia (www.portaleromania.ro) este faptul că informaţiile despre relief, minorităţile naţionale sau obiectivele turistice au ca sursă Omnilogic, compania care a făcut site-ul.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.02.2014