Producătorul lactatelor Olympus: Găsim foarte greu electricieni

Autor: Mădălina Dediu Panaete 02.02.2014

Ilias Pliatsikas, directorul general al Fabricii de Lapte Braşov, subsidiara producătorului grec de lactate Olympus care deţine o unitate de producţie în localitatea Hălchiu (Braşov), spune că este foarte dificil în România să găseşti oameni calificaţi în meserii precum cea de electrician.

„Este greu să găseşti oameni pe poziţii de middle level, nu mai sunt şcoli de electricieni. Dacă vrei ingineri găseşti la un nivel foarte bun, dar tehnicieni nu avem în România. Cei care mai sunt au peste 50 de ani“, a declarat Ilias Pliatsikas, 34 de ani, care conduce unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa lactatelor, cu afaceri de circa 55 mil. euro şi 250 de angajaţi.

Problema lipsei de forţă de lucru calificată este specifică mai multor industrii din România precum cea auto, textilă, a producţiei de mobilier sau hotelieră, în condiţiile în care în 2009 învăţământul profesional, care pregă­tea tinerii pentru meserii precum electricieni, mecanici sau bucătari, a fost desfiinţat. Majoritatea oamenilor calificaţi în astfel de domenii sunt aproape de vârsta pensionării, iar multe companii care au nevoie de oameni cu pregă­tire medie au început să facă stagii de practică cu elevi încă din liceu şi apoi să-i recruteze pe poziţiile vacante.

Citiţi pe ZF Corporate : 

- investiţiile Olympus  în România

- care sunt cei mai mari proprietari de fabrici de lactate din România

-  statistici şi estimări privind afacerile Olympus; ponderea exporturilor in producţia locală

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.02.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.