Fondul Proprietatea le distribuie acţionarilor 677 milioane de lei

Autor: Andrei Chirileasa 03.02.2014

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat luni reducerea capitalului social cu 676,9 milioane de lei şi distribuirea banilor către acţionari. Decizia a făcut ca preţul acţiunilor FP să crească ieri pe bursă cu 2,2% după ce se corectase cu 2,16% în luna ianuarie.

Operaţiunea se va realiza prin diminuarea valorii nominale a acţiunilor de la un leu la 0,95 lei, iar diferenţa de 0,05 lei (5 bani pe acţiune) le va fi distribuită acţionarilor. Raportat la preţul de 0,8335 lei la care se tranzacţionează în prezent acţiunile FP, distribuţia de cash reprezintă circa 6%.

Cei mai mulţi bani vor merge către fondul de hedging american Elliott, care deţine circa 17% din acţiunile FP şi va primi 115 mil. lei (25,6 mil. euro).

Aceasta este a doua mare distribuţie de cash a FP din ultimele şase luni, după ce în luna noiembrie fondul a distribuit alte 600 de milioane de lei către acţionari printr-o ofertă publică de cumpărare în cadrul căreia a cumpărat 600 de milioane de acţiuni proprii la preţul de un leu.

Plăţile vin după ce Elliott a făcut presiuni asupra administratorului FP, grupul american Franklin Templeton, să reducă discountul dintre preţul acţiunilor pe bursă şi valoarea activului net unitar prin vânzarea de active şi distribuirea banilor către acţionari.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.02.2014