FMI a plecat. Reducerea CAS rămâne în ceaţă, iar acciza la combustibili s-ar putea aplica din aprilie

Autor: Claudia Medrega 04.02.2014

Guvernul a ajuns la un acord la nivel tehnic cu FMI, iar programul ră­mâ­ne, în linii mari, în di­rec­ţia cea bună, însă re­la­xarea fiscalităţii în acest an prin redu­ce­rea constribuţiilor sociale este „în ceaţă“, discuţiile pe această temă ur­mând să fie reluate în vară în funcţie de evoluţia încasărilor bugetare.

„România are o povară fiscală foar­te mare pe muncă. Guvernul are ca obiec­tiv acordarea de facilităţi pentru a sti­mula înfiinţarea de noi locuri de mun-că. Şi reducerea CAS ar putea contribui la atingerea acestui obiectiv. Reducerea con­tribuţiilor sociale va fi analizată, iar dis­cuţiile pe această temă vor fi reluate în cursul verii“, a declarat ieri Andrea Schaec­hter, şefa misiunii FMI, la con­fe­rinţa de la finalul misiunii de evaluare.

Ea a explicat că este necesară o ana­liză astfel încât reducerea CAS să fie neutră din punct de vedere bugetar şi să nu aibă un impact pe termen lung asu­pra bugetului de pensii. „Rezultatul ana­lizei nu poate fi dat în 2-3 săptămâni. În vară vom discuta despre acest subiect.“

În bugetul pentru 2014 nu au fost in­cluse diminuări ale contribuţiilor socia­le, ci doar majorarea salariilor şi pensi­ilor, însoţită de noi impozite şi creşterea acci­zelor şi redevenţelor.

Cu toate că relaxarea fiscalităţii este incertă, atât FMI cât şi Comisia Euro­pea­nă estimează o creştere a economiei ro­mâneşti cu 2,2% în acest, evoluţie care ar urma să fie susţinută şi de cere­rea internă.

Creşterea salariului minim, a pensi­ilor şi a salariilor unor categorii de buge­tari va contribui la furnizarea de resurse su­plimentare pentru consum şi, implicit, pen­tru creşterea PIB, alături de creş­terea încrederii, în opinia FMI. În plus, ar putea să se înregistreze o redresare a cre­ditării, având în vedere scăderea do­bânzilor la lei. La acestea se adaugă şi programul convenit cu guvernul pentru a ajuta persoanele cu venituri medii să îşi restructureze creditele, aceştia ur­mând să aibă la dispoziţie mai mulţi bani pentru consum.

Bugetul aprobat de autorităţi pen­tru 2014 este în concordanţă cu ţinta de deficit de 2,2% din PIB, iar amânarea pen­tru o perioadă a implementării acci­zelor la carburanţi va fi compensată prin „îngheţări“ pe partea de cheltuieli, a spus şefa misiunii FMI.

Negocierile cu FMI şi Comsia Europeană au vizat prima şi a doua evaluare a celui de-al treilea acord stand-by preventiv, în condiţiile în care accizele la carburanţi au determinat tensiuni politice interne şi au condus la amânarea încheierii primei evaluări a acordului.

Preşedintele Traian Băsescu a refuzat la finalul anului trecut să semneze memorandumul cu FMI care ar fi încheiat prima evaluare a acordului, opunându-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru de carburanţi. Preşedintele a continuat să-şi exprime şi la misiunea din acest an a FMI dezacordul faţă de această măsură.

În cele din urmă, „soluţia“ la care au ajuns autorităţile în urma negocierilor cu FMI a fost excluderea creşterii accizelor la carburanţi din memorandumul cu Fondul şi menţinerea acestei măsuri doar în Codul Fiscal şi în buget. Scrisoarea de intenţie şi memorandumul sunt analizate de Board-ul FMI doar atunci când există acordul preşedintelui ţării.

Veniturile prevăzute iniţial în buget din taxa specială pentru carburanţi au fost de circa 2,4 mld. de lei, iar în urma suspendării aplicării pe trei luni apare un gol de 600 mil. lei la buget.


Care sunt concluziile misiunii FMI conduse de Andrea Schaechter cu privire la:

Evoluţia economiei şi îndeplinirea ţintelor

 


Sistemul bancar şi inflaţie

 

Privatizări şi reforme structurale

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.02.2014