Peste 5.000 de tineri şomeri sau care nu au luat bacalaureatul, ajutaţi să se angajeze pe bani europeni

Autor: Corina Mirea 05.02.2014

Ministerul Muncii a găsit finanţare europeană pentru a ajuta doar 5.052 de tineri care nu au luat examenul de bacalaureat sau care sunt şomeri din cei peste 40.000 de absolvenţi de liceu şi şcoli postliceale care au cerut ajutor de şomaj numai anul trecut. Astfel, cu un buget de peste 7,8 milioane de euro, până la jumătatea anului 2015, circa 3.500 de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani vor fi formaţi profesional, peste 1.000 vor învăţa cum să îşi deschidă o afacere şi aproape 400 vor fi implicaţi în stagii de ucenicie. La finalul programului, cel puţin 600 de tineri, din cei aproximativ 300.000 care nu au reuşit să ia bacalaureat doar în ultimii trei ani, ar trebui să îşi găsească un loc de muncă.

“Dificultatea tinerilor de a obţine un loc de muncă este atât un fenomen european, cât şi global. Principalele motive pentru care ei găsesc tot mai greu un loc de muncă este neconcordanţa dintre abilităţile şi cunoştinţele lor şi necesităţile angajatorilor, dar şi lipsa de experienţă a tinerilor. Prin urmare, cele două proiecte-pilot îşi propun să faciliteze accesul lor pe piaţa muncii şi să contribuie la ţinta de creştere a ratei de ocupe în rândul tinerilor cu 10% până în 2020”, a spus ministrul Muncii Mariana Câmpeanu, prezentă ieri la evenimentul de lansare al proiectelor-pilot “Garanţii pentru TINEri” şi Investiţia în tineri, investiţia în viitorul nostru!”, la care au participat şi premierul Victor Ponta şi ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici. Cele două proiecte fac parte dintr-o schemă europeană de creştere a ocupării în rândul tinerilor, în valoare totală de 6 miliarde pentru perioada 2014-2020.

Valoarea totală cumulată a celor două proiecte, cofinanţate prin POSDRU, depăşeşte 38 de milioane de lei, dintre care aproape 3,5 milioane vor fi suportate de parteneri ai ministerului precum Blocul Naţional Sindical (BNS), BPI Management Consulting România (Bucureşti), Fundaţia Ecologică Green (Iaşi) sau Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

“Banii pe care România îi va folosi pentru aceste două proiecte par mulţi la o primă vedere, dar, în realitate, nu ajung, luând în considerare nevoile de pe piaţa muncii şi sumele care se acordă la nivel european pentru astfel de iniţiative. Dar avem nevoie să scoatem tineri mai bine pregătiţi şi în concordanţă cu cerinţele angajatorilor. Nu putem crea mai multe locuri de muncă dacă nici cele care există nu pot fi ocupate din cauza deficitului de cunoştinţe. Companiile nu angajează pe cine vrem noi, ci angajează oamenii de care au nevoie”, a precizat premierul Victor Ponta. El a reamintit în cadrul conferinţei că schema de ajutorare a firmelor care creează 20 de locuri de muncă şi pentru care statul suportă 50% din cheltuieli, propusă zilele trecute de guvern, ar putea fi, de asemenea, o soluţie pentru stimularea angajării tinerilor şi creşterea ratei de ocupare a acestora pe piaţa muncii.

“Evident că nu este un program numai pentru tineri, dar îmi pot imagina că în special firme dinamice, firme care merg pe o anumită mentalitate de angajare a oamenilor tineri, de a se dezvolta altfel, vor fi beneficiare. Altfel, mi-e greu să cred că o firmă foarte veche şi foarte conservatoare va reuşi să acceseze acest gen de programe", a explicat premierul.

În 2013, România a avut aproximativ 40.000 de absolvenţi de liceu sau de învăţământ postliceal care s-au înscris la agenţiile de şomaj din ţară.