Sony confirmă că discută vânzarea diviziei de PC-uri

Autor: Marius Oncu 06.02.2014

Sony a înrăutăţit estimarea privind rezultatele fianciare pentru anul fiscal în curs şi a confirmat că discută cu fondul Japan Industrial Partners vânzarea diviziei de PC-uri Vaio, parte a unui plan mai amplu de restructurare care prevede şi desfiinţarea a 5.000 de locuri de muncă.

Compania se aşteaptă la o pierdere de 110 miliarde de yeni (1,1 miliarde de dolari) pentru anul fiscal care se încheie în martie, după ce anterior anticipa profit de 30 de miliarde de yeni, potrivit Wall Street Journal.

Sony a confirmat joi informaţiile apărute în presa internaţională privind discuţiile de vânzare a Vaio către fondul de capital privat Japan Industrial Partners, adăugând că speră să încheie tranzacţia până la 1 iulie. Valoarea tranzacţiei este estimată de presa niponă la circa 400 de milioane de dolari.

De asemenea, divizia de televizoare va fi separată de restul afacerilor, urmând să fie operată ca subsidiară. Compania estimează pierderi de 25 de miliarde de yeni pentru întregul an din producţia de televizoare.

Programul de restructurare prevede şi desfiinţarea a 5.000 de locuri de muncă, 1.500 în Japonia şi 3.500 în străinătate, până în martie 2015.

Deciziile Sony evidenţiază dificultăţile companiei de revigorare a operaţiunilor de produse electronice, care cauzează pierderi. Gigantul nipon a devenit faimos şi a parcurs decenii cu rezultate bune datorită unor produse inovatoare, precum Walkman sau televizorul Trinitron.

În ultimii ani, divizia de produse electronice fost pe pierdere, forţând Sony să desfiinţeze locuri de muncă şi să închidă fabrici. Compania a vândut active considerate neesenţiale şi s-a orientat tot mai puternic către domenii care înregistrează creşteri puternice, precum dispozitive mobile, jocuri video şi camere digitale.

Investitorii, nemulţumiţi de ritmul lent al recuperării, au cerut măsuri mai drastice, inclusiv vânzarea operaţiunilor neprofitabile, concedieri şi închideri de fabrici.

Sony a înregistrat profit net de 27 de miliarde de yeni (266 milioane de dolari) în trimestrul încheiat în decembrie, de la o pierdere de 10,8 miliarde de yeni în aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatul a beneficiat de vânzările solide ale consolei PlayStation 4 şi de deprecierea monedei nipone, care a influenţat pozitiv câştigul înregistrat de operaţiunile internaţionale.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.02.2014