Opinie Ioana Petrescu: Investeşte, creează, susţine prin neimpozitarea profitului reinvestit

Autor: Ioana Petrescu 06.02.2014

În Washington, un nou set de măsuri guvernamentale este însoţit de obicei de mai multe cuvinte cheie cu scopul de a fixa în mintea publicului intenţia politicilor adoptate. Un slogan celebru este  „timely, targeted and temporary” (oportun, ţintit şi temporar) asociat planului the American Recovery and Reinvestment Act of 2009 de către Larry Summers, profesor la Harvard, într-o declaraţie în faţa Congresului. Când am urmărit conferinţa de presă unde s-au anunţat ultimele măsuri de sprijinire a economiei româneşti, am observat că la noi lipsesc aceste cuvinte cheie. Păstrând proporţiile, dacă am căuta un set de cuvinte descriptive pentru măsura de neimpozitare a profitului reinvestit, ele ar fi: investeşte, creează, susţine.

Investeşte

Măsura propusă va determina investitorii străini să folosească profitul în dezvoltarea afacerilor şi să repatrieze o mai mică parte din acestea sub formă de dividende. Pentru ţara noastră este foarte important ca investitorii străini să îşi reinvestească profiturile în Romania pentru că ele sunt o parte esenţială din investiţiile străine directe (ISD). După cum se observă în grafic, investiţiile străine directe au scăzut dramatic după 2008, mai ales din cauza căderii drastice a componentei de profituri reinvestite. Datele statistice arată că restul componentelor ISD, participaţiile la capital si alte capitaluri au rămas relativ constante. Conform unui studiu al Comisiei Naţionale de Prognoză, neimpozitarea profitului reinvestit ar putea stimula menţinerea pe piaţa românească a 1-2 miliarde de euro din profitul firmelor cu capital străin.

Sursa: Estimări ale Comisiei Naţionale de Prognoză pe baza datelor BNR, 2014
 

Creează

Această măsură duce la creşterea formării brute de capital fix (utilaje, tehnologie, echipamente, clădiri, etc.) şi posibil la o stimulare a producţiei industriale autohtone şi a sectorului construcţiilor. De asemenea, ea poate contribui la o mai mare pondere a importurilor de bunuri de capital din total importuri, ceea ce este de dorit mai ales dacă reprezintă importuri de tehnologie care pot îmbunătăţi productivitatea.

Comisia Naţională de Prognoză estimează într-un studiu de impact din decembrie 2013 că valoarea totală investită în economie rezultată din neimpozitarea profitului reinvestit ar fi de 7,17 miliarde lei. Aceste investiţii vor creşte formarea brută de capital fix cu 4,4%.

Susţine

O astfel de măsură poate susţine creşterea economică. Comisia Naţională de Prognoză estimează o creştere de 0,5% a PIB-ului în cazul în care profitul reinvestit nu este impozitat relativ cu scenariul în care această măsură nu s-ar aplica.
Neimpozitarea profitului reinvestit se poate traduce într-o mai mare profitabilitate a firmelor. Multe din firmele care nu aveau motive să declare profit până acum, pentru că ar fi platit impozit de 16%, pe viitor vor dori să declare profit pentru a beneficia de această scutire. E posibil ca acest efect să fie semnificativ întrucât în anul 2012, din 632.364 societăţi active, 276.540 se declarau în pierdere (conform Comisiei Naţionale de Prognoză).

Măsura susţine continuarea politicii bugetare prudente.  Pierderile bugetare generate de neimpozitarea profitului reinvestit sunt estimate de Comisia Naţionala de Prognoză la 220 milioane de lei. Impactul bugetar final poate fi mult mai mic dacă se ia în considerare că o mai mare profitabilitate a firmelor duce la mai multe locuri de muncă şi venituri mai mari pentru angajaţi, deci şi la venituri bugetare mai mari din salarii şi din CAS.

Scutirea de impozit a profitului reinvestit alături de alte măsuri precum reducerea TVA la pâine, ajutorul de stat acordat firmelor care angajează cel puţin 20 de persoane, propunerea de reducere a CAS-ului cu 5 puncte procentuale,  posibilitatea de a opta pentru TVA-ul la încasare şi ajutorul de minimis oferă un cadru favorabil pentru a investi, crea şi susţine economia românescă.

 

Ioana Petrescu este consilier de stat al primului-ministru, cercetător afiliat la American Enterprise Institute şi cadru universitar la Universitatea Maryland, SUA