Ponta spune că a discutat cu Isărescu despre ratele la bănci

Ziarul Financiar 06.02.2014

Înjumătăţirea ratelor la creditele bancare este benefică, deoarece băncilor li se disponibilizează lichiditatea, iar oamenii au bani mai mulţi de cheltuit, a spus premierul Ponta, precizând că a discutat pe această temă cu Isărescu şi punctând că măsurile Guvernului au fost mereu sprijinite de BNR.



"Din punct de vedere bancar, economic, este o măsură benefică, pentru că, pe de-o parte, băncilor li se disponibilizează acea lichiditate, oamenii au bani mai mulţi de cheltuit, asta înseamnă taxe mai multe, TVA şi toate celelalte, şi înseamnă activitate economică. Noi, 2013, am avut creştere pe agricultură, pe creşterea producţiei industriale, şi în 2014 trebuie să mai avem şi consum, adică oamenii să aibă bani de cheltuit", a spus Ponta, după discuţia avută, joi, la sediul Băncii Naţionale a României, cu guvernatorul Mugur Isărescu.

Luni seara, la finalul discuţiilor cu FMI, premierul Ponta a confirmat informaţiile transmise anterior de MEDIAFAX privind programul de stimulare a consumului pregătit de Guvern, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai după expirarea perioadei de reeşalonare.

Isărescu a declarat însă, miercuri, că băncile nu ar avea motive prudenţiale sau de afaceri pentru a reeşalona creditele fără restanţe, dar ar putea să aleagă o uşurare a plăţilor pentru clienţii care "gâfâie" şi sunt aproape de neperformanţă.

El a arătat că schema fiscală privind restructurarea creditelor reprezintă un prim pas spre diferenţierea impozitării, prin limita de venit de 1.600 de lei impusă pentru clienţii băncilor care pot beneficia de reducerea impozitului.

Solicitat de presă, la sediul BNR, să comenteze această declaraţie a guvernatorului, conform căruia schema fiscală privind restructurarea creditelor reprezintă un prim pas spre diferenţierea impozitării, premierul a arătat că schema reprezintă un instrument de sprijin, precum alte astfel de instrumente, dar că nu se renunţă la cota unică de impozitare.

Întrebat dacă guvernatorul BNR i-a transmis susţinerea sa în relaţia cu băncile pentru această măsură, Ponta a afirmat că a beneficiat de sprijinul băncii centrale pentru toate măsurile de când este prim-ministru.

Întrebat, totuşi, de ce la discuţii a fost prezentă şi conducerea ASF, premierul a răspuns doar că "pentru alte lucruri" şi că nu despre ratele la bănci a discutat cu aceasta.

Surse oficiale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că premierul Victor Ponta se află la sediul Băncii Naţionale a României, unde are o discuţie cu guvernatorul Mugur Isărescu, la care participă însă şi ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, precum şi conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Joi, înainte de întrevederea cu şeful Guvernului, Isărescu a arătat că relaţia de cooperare dintre instituţiile de supraveghere din domeniul financiar-bancar trebuie formalizată cât mai repede din punct de vedere legal, iar principala problemă o va reprezenta riscul reputaţional, care poate genera panică în întreg sistemul financiar.