Liviu Voinea: Dacă se învârte roata în economie, vor câştiga şi băncile, şi debitorii şi statul

Ziarul Financiar 06.02.2014

Ministrul bugetului susţine că schema „Rate la jumătate” atacă problema deficitului de cerere.



Românii sunt cei mai îndatoraţi din UE după ciprioţi, iar schema „Rate la jumătate“ va răspunde problemei venitului disponibil al oamenilor cu salarii sub medie care în prezent este înghiţit de ratele la bănci, a spus Liviu Voinea, ministrul bugetului, prezent ieri în emisiunea ZF Live.

„Populaţia este supraîndatorată, mai ales cei cu venituri sub salariul mediu pe economie, şi sunt şi mulţi. Ideea măsurii a venit de la momentul în care am discutat cu reprezentanţii sindicatelor din sectorul sanitar. Le-am spus că noi avem măsuri pentru medicii rezidenţi, poate găsim şi ceva în plus la salarii şi ne-au spus că «nu ne ajută 2-3% la ce rate au oamenii la credit». Problema nu era salariul, cât venitul disponibil“, a spus oficialul care susţine schema de sprijinire a plăţii ratelor la credite.

El a explicat că o reducere de taxe ar acţiona pe partea de oferta, în timp ce măsura pregătită de guvern va acţiona pe partea de cerere. „Economia are un deficit de cerere, nu de ofertă. Sunt şi alte state care au făcut restructurarea datoriilor gospodăriilor, începând cu SUA şi terminând cu Irlanda, nu exact această schemă, pentru că şi-au permis să facă deficit bugetar. Noi nu ne permitem. Dar şi FMI şi Comisia Europeană au considerat că este o măsură creativă.“

Şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu a dat ieri un semnal mai clar de susţinere a ideii lui Voinea, şeful băncii centrale devenind un suporter al stimulării consumului, spre deosebire de anii trecuţi când pleda pentru continuarea ajustărilor şi ţinea dobânzile la lei sus. „Persoanele cu venituri până în medie, dacă primesc un venit suplimentar nu se duc să-l economisească. Aici răspunsul este clar (...), aici esistă un argument puternic, dacă se doreşte stimularea consumului, că, într-adevăr, la veniturile sub medie, probabilitatea este mare ca o uşurare din rată să se ducă spre consum“, spune Isărescu.

De ce vine această măsură tocmai acum? „O facem acum pentru că acum este lichiditate în piaţă, pentru că băncile nu vor simţi atât de mult reducerea ratelor la jumătate. Nu era acest exces de lichiditate acum un an, nu ştim dacă o să fie peste un an. Acesta este momentul de a muta lichiditatea de la bănci la populaţie. Prefer să mut banii de la bănci la populaţie, toată lumea câştigă, inclusiv banca prin extinderea maturităţii – stocul de credite creşte şi raportul neporformantelor scade. Nu este discriminatoriu pentru că nu-l ajut pe unul care are salariu de 100 de milioane să-şi plătească rata“, susţine Voinea.

 

Negriţoiu, ING: Astfel de scheme sunt făcute pentru cei buni, dar de obicei profită cei de rea-credinţă

Clienţii băncilor care sunt responsabili şi fac sacrificii pentru a-şi plăti ratele la credite merită să fie sprijiniţi, însă întotdeauna există o categorie de rea-credinţă care încearcă să profite de asemenea portiţe, comentează Mişu Negriţoiu, chairman al ING Bank.

„Orice stimul fiscal introduci pentru cei buni, te trezeşti că profită cei de rea-credinţă“, spune Negriţoiu exprimându-şi dubiile faţă de eficienţa unei asemenea scheme.

Pe de altă parte, el afirmă că o pondere a creditelor neperformante de peste 20% reprezintă o mare povară pentru sistem, care absoarbe constant resurse şi ca atare este nevoie de soluţii. În acelaşi timp Negriţoiu aminteşte foamea de credite de dinainte de 2008 când clienţii nici nu se uitau la dobândă şi doar socoteau ce rată au de plătit.

„S-a ajuns la un clivaj: clienţi care spun «voi ne-aţi stimulat să ne împrumutăm, ne-aţi indus în eroare» şi bănci care au mers pe principiul«fiecare ştie ce face»; problema este că aceia care se îndatorau nu contau pe nişte venituri reale.“

 

Chiţoiu, un susţinător al schemei „rate la jumătate“, pleacă din guvern

Liberalul Daniel Chiţoiu, 46 de ani, şi-a încheiat aseară mandatul de un an şi un pic ca vicepremier şi ministru al finanţelor, demisia sa fiind anunţată oficial de şeful PNL Crin Antonescu. Chiţoiu a spus că se retrage pentru a se dedica activităţii politice din partid în contextul unui an electoral. În guvernul Ponta I Chiţoiu fusese ministru al economiei.

La Finanţe a fost o prezenţă discretă, fără multe iniţiative, făcându-se remarcat doar când a anunţat că preşedintele Băsescu l-a sunat ca să nu-l schimbe pe Radu Gheţea de la conducerea CEC. Chiţoiu este finul liderului PNL Dan Radu Ruşanu. Noul ministru de finanţe ar putea fi titularul de la Sănătate Eugen Nicolăescu. Nominalizarea oficială este aşteptată azi.

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.02.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.