Fabrica Softronic din Craiova se pregăteşte pentru construcţia celui de-al doilea tren electric

Autor: Mirabela Tiron 07.02.2014

Compania Softronic din Craiova, care  pro­duce locomotive, se pregăteşte de con­strucţia celui de-al doilea tren electric, ce poate ajunge la 160 de kilometri pe oră, după ce în ianuarie a finalizat pro­totipul Hype­rion care a costat 5 milioane de euro.

„Suntem în discuţii avansate cu banca Intesa Sanpaolo (filiala locală a italienilor de la Intesa - n.red.) pentru finanţarea celui de-al doilea tren. Tot cei de la Intesa ne-au finanţat şi ultima loco­motivă pro­dusă“, a spus pentru ZF Ionel Ghiţă, pre­şe­dintele Softronic şi unul dintre  acţionarii companiei, singura care produce rame şi loco­motive  electrice în Eu­ropa de Est.

Primul tren electric care va circula din martie pe ruta feroviară interoperabilă Motru - Strehaia - Craiova - Bucureşti a fost finanţat cu 4,3 milioane de euro de Ga­rantiBank. Construcţia prototipului a durat doi ani şi jumătate, însă compania va realiza noua ramă electrică în doar şase luni, investiţia urmând să fie mai mică, de 2,5-3 milioane de euro, fără manoperă.