Excedentul comercial al Germaniei a crescut anul trecut la un nivel record

Autor: Marius Oncu 07.02.2014

Excedentul comercial al Germaniei a crescut de la 189,8 miliarde de euro în 2012 la 198,9 miliarde de euro anul trecut, un nou nivel record, după ce importurile celei mai mari economii europene au înregistrat o scădere mai puternică decât exporturile.



Precedentul record privind excedentul comercial, de 195,3 miliarde de euro, a fost înregistrat în 2007, înainte de declanşarea crizei financiare globale.

Importurile Germaniei au scăzut cu 1,2% anul trecut, la 895 miliarde de euro, în timp ce exporturile au consemnat un declin de numai 0,2%, la 1.093,9 miliarde de euro, potrivit datelor anunţate de biroul de statistică de la Berlin, citat de Wall Street Journal.

Germania a fost criticată, inclusiv de Statele Unite şi FMI, pentru că economia, bazată pe livrări la extern, nu importă suficient pentru a stimula alte economii din Europa.

În luna ianuarie, în timpul unei vizite la Berlin, secretarul Trezoreriei SUA, Jacob Lew, a încercat să convingă Germania să facă mai mult pentru creşterea cererii interne. Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a respins criticile, afirmând că "fără excedentul Germaniei în relaţiile cu terţi, zona euro nu ar avea deloc surplus, ci deficit comercial".

Anul trecut, exporturile Germaniei către alte state din zona euro au scăzut cu 1,2%, dar au crescut cu 2,6% către ţările din UE care nu fac parte din uniunea monetară, arată raportul. Importurile din zona euro au scăzut cu 0,2%, în timp ce din restul UE au avansat cu 3%.