În lipsa şcolilor profesionale, angajaţii cu vechime au devenit profesorii celor tineri pentru meserii precum cea de electrician sau de fochist

Autor: Corina Mirea 10.02.2014

Ursus Breweries, unul dintre cei mai mari angajatori din industria berii, a găsit soluţia pentru a rezolva deficitul de tineri specializaţi în meseriile tradiţionale: angajaţii cu o vechime mai mare în companie au devenit profesorii celor tineri, astfel că, deocamdată, stabilitatea personalului cu experienţă mai mare în companie a devenit un atu pentru consolidarea viitoarelor generaţii de angajaţi.

„Pregătirea pentru a intra în câmpul muncii ştiind deja o meserie este o problemă care trebuie privită la nivel naţional. În afara Bucureştiului există mai puţine concentrări de multinaţionale şi feno­menul a condus, probabil, la o pondere mai mare a oamenilor care a trebuit să se îndrepte către o meserie tradiţională. În rest, tinerii încă aleg meserii care par mai «cool». Noi nu avem probleme în a identifica un electrician sau un fochist bun pentru că nici schimbările de personal nu necesită multe recrutări. Ne ajută însă şi angajaţii cu vechime care îi învaţă pe cei mai tineri“, spune Cristian Popescu, vice president HR al Ursus Breweries, care are în prezent aproximativ 1.400 de angajaţi, dintre care în jur de 800 se regăsesc în producţie şi distribuţie.