Banca asfaltatorului Umbrărescu este gata de pornire. Doi veterani ai sistemului bancar îşi pun în joc experienţa şi reputaţia pentru a ridica un nou jucător pe piaţa bancară

Autor: Razvan Voican 10.02.2014

Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI), a doua instituţie de credit cu capital majoritar privat românesc care apare pe piaţă de la începutul crizei, după Banca Feroviara, are de vineri consiliu de supraveghere legal constituit, condus de Roxana Moldovan, şi un directorat în fruntea căruia a fost desemnat Marinel Burduja.

Cei doi veterani ai sistemului bancar îşi pun în joc experienţa şi reputaţia pentru a ridica un nou jucător pe piaţa finanţărilor pentru companii mici şi medii. Surse bancare afirmă că acţionarul majoritar al BRCI Dorinel Umbrărescu, care deţine circa 93,3%, ar fi hotărât să-i lase mână liberă lui Burduja, neintenţionând să se implice în businessul curent.

Dacă Feroviara lui Valer Blidar a pornit de la zero în 2009 şi a avut nevoie de patru ani pentru a se apropia de pragul de rentabilitate, BRCI se bazează pe scheletul fostei ATE Bank şi îşi face apariţia pe piaţă într-o perioadă în care economia începe să mişte. Din conducerea executivă a BRCI mai fac parte Dorin Badea, fost director al trezoreriei UniCredit Ţi­riac Bank, Gabriel Arsene, care a lucrat în divizia corporate a Raiffeisen pe vremea când era condusă de Burduja, iar apoi la Grivco, unde a ocupat postul de CFO, şi Andrei Popovici, fost consultant la McKinsey. Al cincilea membru al directoratului, care încă aşteaptă aprobarea de la BNR, este Doru Petruţi, fost responsabil cu riscul la RBS. El a părăsit banca britanică în septembrie anul trecut, a trecut o scurtă perioadă prin UniCredit, iar acum face parte din echipa lui Burduja.