Preşedintele Italiei este acuzat de complot împotriva lui Berlusconi într-un nou scandal care ar putea redeschide răni mai vechi şi pune în pericol coaliţia deja fragilă de la guvernare

Autor: Ioana Tudor 11.02.2014

Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, este acuzat că ar fi plănuit înlocuirea fostului premier, miliardarul Silvio Berlusconi, cu luni înainte ca guvernul acestuia să cadă, iar scandalul ar putea reaprinde dispute mai vechi între partide punând astfel în pericol coaliţia de guvernare şi aşa fragilă.

Napolitano a fost criticat dur după ce presa a relatat că preşedintele a discutat Mario Monti despre înlocuirea lui Berlusconi în funcţia de prim-ministru cu câteva luni înainte de căderea guvernului în 2011 în plină criză a datoriilor în zona euro, potrivit agenţiei Thomson Reuters. Tehnocratul Monti i-a urmat la guvernare lui Berlusconi.

Partidul miliardarului, Forza Italia, s-a declarat „înfuriat şi şocat” de dezvăluirile presei, bazate pe interviuri cu Monti şi alţi politicieni incluse într-o carte a jurnalistului american Alan Friedman care va fi publicată în curând. Fragmente din această carte au apărut în Financial Times şi în Corriere della Sera.

După demisia lui Berlusconi, Napolitano l-a numit pe Monti în fruntea noului guvern, format din tehnocraţi. Chiar Monti confirmă în carte că Napolitano i-a dat „semnale în această direcţie” încă din iunie-iulie, cu aproape şase luni înainte de căderea guvernului de centru-dreapta în noiembrie 2011.

Deşi întâmplările prezentate în carte s-au petrecut în urmă cu peste doi ani, ele ar putea redeschide dispute mai vechi între partide, ceea cea ar putea complica situaţia şi aşa destul de dificilă a coaliţiei de guvernare conduse de premierul Enrico Letta, care se chinuie să impună reforme politice şi economice pentru a scoate Italia din recesiune.

„Suntem şocaţi să aflăm că, încă din iunie 2011, şeful statului făcea deja paşii necesari pentru a da jos guvernul Berlusconi şi pentru a-l înlocui pe premier cu Mario Monti”, au spus într-un comunicat Renato Brunetta şi Paolo Romani, foşti ministri în guvernul Berlusconi.

Napolitano este foarte apreciat în străinătate pentru rolul jucat în ghidarea Italiei prin criză şi este privit drept garant al stabilităţii. Însă în Italia el este ţinta atacurilor violente venite din partea partidului Mişcarea Cinci Stele şi a multora dintre cei din tabăra lui Berlusconi, care îl acuză că şi-a depăşit atribuţiile.

Augusto Minzolini, senator din partea partidului Forza Italia, a spus că partidul ar trebui să ia în considerare susţinerea iniţiativei lansate de Mişcarea Cinci Stele luna trecută de punere sub acuzare a lui Napolitano.

Mişcarea 5 Stele este o formaţiune nonconformistă formată în cea mai mare parte din membri fără experienţă politică şi condusă de un comic condamnat pentru omucidere, Beppe Grillo. Succesul mişcării în cele mai recente alegeri a fost surprinzător. Cu peste un sfert din voturi, Mişcarea 5 Stele a devenit primul partid politic italian în Parlament şi a treia forţă după alianţele de dreapta şi de stânga.

Premierul Letta, care conduce o coaliţie de guvernare formată din partide rivale de stânga şi de dreapta, a descris atacurile asupra preşedintelui ca fiind „o încercare neruşinată de a distorsiona realitatea”.

Napolitano a calificat drept nefondate acuzaţiile de complot pentru înlocuirea lui Berlusconi. El a recunoscut că a avut numeroase discuţii cu Monti în 2011, dar a subliniat că ceea ce a dus la căderea guvernului Berlusconi au fost ruptura propriului lui partid de centru-dreapta şi tensionarea relaţiilor cu miniştrii, inclusiv cu fostul ministru al economiei Giulio Tremonti.