Pentru prima dată de la deschiderea bursei, Guvernul, BNR şi ASF se reunesc în aceeaşi sală pentru a dezbate viitorul pieţei de capital

Autor: Andrei Chirileasa 11.02.2014

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti şi reprezentanţii celor mai importanţi jucători de pe piaţa de capital (firme de brokeraj, fonduri de investiţii, fonduri de pensii, emitenţi) se pun astăzi la aceeaşi masă cu reprezentanţii Guvernului, ai Băncii Naţionale şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru a discuta un plan de măsuri pentru creşterea atractivităţii şi accesibilităţii pieţei de capital din România pentru investitorii străini.

Evenimentul este organizat de BVB sub patronajul BNR şi în parteneriat cu ASF şi va fi deschis de guvernatorul BNR Mugur Isărescu. La eveniment şi-au anunţat participarea primul-ministru Victor Ponta, Daniel Dăianu, prim-vicepreşedintele ASF, şi Steven Maijoor, preşedintele autorităţii de reglementare a pieţelor financiare la nivel european (European Securities and Markets Authority), alături de conducătorii BVB, brokeri, administratori de fonduri şi reprezentanţi ai companiilor listate pe bursă.

Este pentru prima dată de la deschiderea Bursei de Valori Bucureşti, în 1995, când toate aceste instituţii se reunesc pentru a discuta o strategie comună pentru dezvoltarea pieţei de capital. După 18 ani în care bursa a fost ignorată de oficialităţi şi nu a avut decât un rol marginal în economie, atât Banca Naţională, cât şi guvernul par să fi înţeles că fără dezvoltarea unei pieţe de capital puternice, care să atragă interesul fondurilor de investiţii străine, economia românească nu are alternative prin care să-şi finanţeze creşterea, în condiţiile în care creditarea bancară s-a restrâns puternic după anii de criză.

Conferinţa, cu titlul „Crearea unei pieţe de capital internaţionale în România“, are rolul de a prezenta paşii unei reforme substanţiale a reglementărilor şi practicilor care, în prezent, definesc ritmul de dezvoltare a pieţei de capital, potrivit organizatorilor.

În cadrul conferinţei vor fi definite cele mai importante opt bariere sistemice care împiedică în prezent piaţa de capital românească să devină o structură modernă de generare a fluxurilor de capital şi participanţii vor încerca să propună Guvernului, BNR şi ASF soluţii pentru eliminarea acestor obstacole.

„Eliminarea acestor bariere va oferi ca rezultat pieţei de capital şansa de a deveni o pârghie pentru economia românească şi un factor care contribuie semnificativ la creşterea economică“, mai susţin organizatorii conferinţei.

Iniţiativa aparţine unui grup de lideri ai pieţei de capital, practicieni şi reprezentanţi ai administraţiei publice, care a fost creat în luna noiembrie 2013 şi a fost denumit „Great Barriers Shift“ (adică Ridicarea Marilor Bariere). Un rol important în coagularea acestui grup de lucru l-a avut polonezul Ludwik Sobolewski, care a preluat în septembrie 2013 funcţia de director general al BVB şi a căutat încă de la început soluţii pentru dezvoltarea acesteia. El a primit în acest demers şi sprijinul lui Florin Pogonaru, preşedintele Aso­ciaţiei Oamenilor de Afaceri din România şi unul dintre cei mai influenţi investitori de pe bursă şi din acţionariatul BVB.

Printre speakerii invitaţi la conferinţă se numără James Stewart, vicepreşedintele Raiffeisen Bank, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, Ana Bobîrcă, membru în CA al SIF Oltenia, Ioana Apa, director de custodie în cadrul ING Bank, Adrian Tănase, director de investiţii al ING Pensii (cel mai mare administrator de pensii private), Dragoş Neacşu, preşe­dintele Erste Asset Management (cel mai mare administrator de fonduri de investiţii), Bogdan Juravle, directorul general al Swiss Capital (cea mai mare firmă de brokeraj din România), şi Cristian Micu, directorul general al NBG Securities.

Printre cele opt probleme identificate de grupul de lucru se numără nivelul ridicat al comisioanelor de tran­zacţionare percepute de ASF şi BVB, care fac din bursa locală una dintre cele mai scumpe din Europa, şi documentaţia stufoasă pe care fondurile străine care doresc să investească în România trebuie să o completeze (documente de participare la IPO-uri care cuprind inclusiv date personale despre CEO-ul grupului, necesitatea de a avea un consultant fiscal, dificultăţi privind participarea şi votarea la AGA, neexistenţa unui sistem comun pentru plata dividendelor), lipsa unor instrumente de tranzacţionare de bază, precum tranzacţiile în marjă şi împrumutul de acţiuni, şi incertitudinile privind statutul pieţei RASDAQ.

Rezolvarea acestor probleme ţin nu doar de Bursa de Valori Bucureşti, cât mai ales de alte instituţii ale statului, precum ASF, Ministerul Finanţelor, Parlament. Astfel, este foarte important ca propunerile celor din piaţă să ajungă pe masa celor abilitaţi să le rezolve şi să se transforme în proiecte de lege sau ordonanţe de guvern.

Scopul final al acestor demersuri este promovarea bursei de la Bucureşti în liga pieţelor emergente, care ar aduce fluxurile de investiţii străine atât de necesare finanţării economiei româneşti.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.02.2014