Antibiotice a făcut profit de 12 milioane de lei în ultimele trei luni şi şi-a atins ţinta din buget

Autor: Adrian Cojocar 11.02.2014

Producătorul de medicamente Anti­bio­tice Iaşi (ATB) a obţinut în perioada oc­tom­brie – decembrie a anului trecut un profit net de 12,1 mil. lei (2,7 mil. euro), faţă de un câş­tig de numai 0,4 mil. lei (90.000 de euro) în ace­laşi interval din 2012. Ritmul de creştere al afa­cerilor companiei a accelerat în ultimul tri­mes­tru, acestea majorându-se cu 12,1%, faţă de o creştere de 1,2% în cele nouă luni ante­rioare.

Pe tot anul trecut vânzările Antibiotice au cres­cut cu 4,4%, la 317,4 mil. lei (70,8 mil. euro), iar profitul a revenit pe creştere, urcând cu 6,3% faţă de anul anterior, la 28,8 mil. lei (6,4 mil. euro), cu precădere datorită rezul­ta­te­lor bune din ultimele trei luni ale anului. În aceste condiţii, compania a reuşit să-şi atingă pro­fitul bugetat la începutul anului, de 29 mil. lei.

Antibiotice şi-a redus anul trecut sem­ni­fica­­tiv datoriile către bănci, care au coborât la 31 decembrie 2013 la 72,1 mil. lei (16,1 mil. euro), faţă de 92,2 mil. lei (20,7 mil. euro) cu un an în urmă în contextul în care statul a alocat sume importante de la bugetul Ministerului Să­nă­tăţii în vederea reducerii arieratelor şi deblocării situaţiei din sector. Acest lucru le-a permis companiilor farma­ceu­tice să-şi reducă creanţele şi datoriile şi să-şi reducă termenele de recuperare a creanţelor, care depăşeau frecvent 300 de zile. Conco­mi­tent cu reducerea datoriilor, lichidităţile Anti­bio­tice s-au majorat cu aproape 4,5 mil. lei, ajun­gând la 10,5 mil. lei la 31 decembrie 2013.

Crean­ţele Antibiotice la finele anului trecut erau încă la un nivel destul de ridicat, de 253,6 mil. lei (56,6 mil. euro), uşor mai mici faţă de anul anterior.

Din activitatea opera­ţio­na­lă producătorul de me­di­ca­men­te a obţinut anul trecut un pro­fit de 51,4 mil. lei (11,5 mil. euro), mai mare cu 23% faţă de cel realizat în 2012.

Rezultatul de anul trecut a fost diminuat de pier­derile mai mari înregistrate de companie din activitatea financiară, care a adus un rezul­tat negativ de 16,7 mil. lei (3,7 mil. euro). Pier­de­rile au fost generate cu precădere de do­bân­zile mai mari la creditele contractate de so­cie­ta­te pentru a susţine activitatea operaţională, precum şi de evoluţia nefavorabilă a cursului, în con­textul în care Antibiotice are credite în valută şi exportă medicamente, SUA fiind una dintre principalele pieţe. Anul trecut leul s-a întărit faţă de dolar, cursul mediu fiind de 3,32 lei, în scădere cu 4% faţă de anul precedent.

Pe fondul reducerii datoriilor bancare este de aşteptat ca profitabilitatea companiei să fie mai puţin influenţată de cheltuieli şi fluctuaţii de curs în perioada următoare.
Afacerile Antibiotice au fost susţinute în ultimii ani mai puternic de exporturi, care au crescut continuu, de la o pondere de 12% din afaceri în 2008 ajungând să reprezinte 24% din vânzările companiei în 2012.

Anul trecut creşterea pieţei far­maceutice a înce­tinit la cel mai redus ritm din ultimii ani, res­pec­tiv de 2,4%, iar valoarea pieţei a atins cifra de 2,7 miliarde de euro.
Analiştii de pe piaţă esti­mea­ză că piaţa de me­dicamente, în special pentru segmentul celor cu prescripţie, pe care Antibiotice se axează, va accelera în acest an, pentru acest an fiind prevăzute cheltuieli de la bugetul Să­nă­tăţii mai mari cu 22% faţă de anul precedent.

După publicarea rezultatelor, acţiunile Antibiotice stagnau pe parcursul zilei de ieri la un preţ de 0,75 lei/acţiune. La acest nivel capi­ta­lizarea companiei se ridică la 92,1 mil. euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.02.2014