Ce va alege România: industrie sau energie verde şi preţuri mari la gaze? Răspunsul, la ZF Power Summit 2014

Autor: Roxana Petrescu 12.02.2014

Marian Năstase, preşedintele consiliului de ad­mi­nis­traţie al Alro, cel mai mare consumator de energie din Ro­mâ­nia, şi Mihai Aniţei, directorul general al Azomureş, com­panie al cărei consum de gaze reprezintă 7% din consumul na­ţional, participă la cea de-a treia ediţie a ZF Power Summit 2014, evenimentul care-i aduce în acelaşi loc, timp de două zile, 25 şi 26 februarie, pe cei mai importanţi executivi din energie, alături de autorităţi şi reglementatori.  

Anul 2013 a stat sub sem­nul unei dispute acerbe între marii consumatori de ener­gie electrică şi produ­că­torii din surse regenerabile. În timp ce eolienele şi parcurile so­lare au „înflorit“ sub pro­tecţia sche­mei de sprijin adop­tată de sta­tul român, facturile plă­tite de consumatori au cres­cut din cauza acestor subvenţii.

În multiple rânduri, marii con­sumatori au spus că Ro­mânia riscă să piardă bucăţi din puţina industrie pe care o mai are dacă va continua să sprijine producţia de energie verde. Sub aceste presiuni Guvernul a redus schema de sprijin. S-a redus consistent factura plătită de industrie după această măsură sau nu? De ce marii consumatori industriali acuză totuşi preţurile mari la energie când România are printre cele mai scăzute preţuri din UE?

Pe partea de gaze naturale, industria va trece anul acesta printr-o perioadă extrem de grea caracterizată de libe­rali­za­rea completă a preţurilor la gazele din producţia internă. Ce im­pact are acest lucru asupra Azomureş şi  cum se modifică pla­nurile de dezvoltare ale companiei în România?

Aflaţi răspunsurile la aceste întrebări din partea unor companii pentru care energia înseamnă materie primă, şi nu un cost oarecare, în noua ediţie a ZF Power Summit.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.02.2014