Dan Armeanu, ASE: “Este o surpriză, însă important este că plusul din economie nu se transmite în veniturile populaţiei şi ale statului”

Autor: Cătălina Butan 14.02.2014

Economia a crescut anul trecut cu 3,5% faţă de 2012, depăşind şi cele mai optimiste estimări ale analiştilor şi ale autorităţilor. Acesta a fost cel mai rapid ritm de creştere al PIB din ultimii cinci ani.

“Este o mare surpriză, însă important este că această creştere economică nu se transmite în veniturile populaţiei şi în veniturile la bugetul statului”, este de părere profesorul Dan Armeanu de la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Analistul atrage atenţia însă că avansul de 3,5% bazat în mare parte pe o creştere a exporturilor confirmă faptul că România are probleme structurale. “Avansul confirmă că România are probleme structurale ce conduc la externalizarea valorii adăugate prin intermediul exporturilor”.

Pentru 2014, profesorul Dan Armeanu estimează o creştere economică de 2,5%, însă fără a lua în calcul impactul agriculturii. “Ţinând cont de evoluţia favorabilă din T4, este posibil să înregistrăm o creştere economică mai mare în 2014 pentru că efectul creşterii economice se transmite în timp”.

În ultimul trimestru din 2013 PIB-ul a făcut un salt de 5,2% faţă de acelaşi trimestru din 2012, pe serie brută, conform datelor estimative anunţate de Institutul de Statistică, luând prin surprindere pe toată lumea. Comparativ cu trimestrul III 2013 creşterea PIB a fost de 1,7% (date ajustate sezonier).