Cum a aruncat statul banii pe Windows: zeci de mii de licenţe Microsoft cumpărate cu bani publici nu au fost utilizate

Autor: Adrian Seceleanu 16.02.2014

Statul român a achiziţionat, prin intermediul Ministerului Societăţii Informaţionale (MSI), zeci de mii de licenţe pentru produse Microsoft care în realitate nu au fost utilizate, în condiţiile în care raportările transmise de diferite ministere către MSI privind necesarul de licenţe au fost eronate, potrivit unui raport al Curţii de Conturi publicat în această lună.

„Pentru contractul nr. 108/2011 – aferent Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului - MECTS - în baza unei raportări transmise de MECTS, a rezultat că dintr-un total de 186.087 licenţe solicitate şi primite nu erau utilizate 83.030 de licenţe, iar cu ocazia unei alte raportări ulterioare, MECTS a raportat că numărul licenţelor neutilizate este de 72.300. Pentru contractul nr. 35/2009 - aferent instituţiilor publice - în baza raportărilor transmise de instituţiile publice beneficiare ale dreptului de utilizare a licenţelor produselor software Microsoft, Ministerul Culturii a raportat ca neutilizate un număr de 1.429 de licenţe, iar Ministerul Justiţiei a raportat un număr de 1.977 de licenţe”, potrivit raportului care a analizat cheltuielile realizate în anul 2012 de MSI.

Curtea de Conturi a încheiat trei note de constatare în legătură cu „deficienţele” menţionate, acestea urmând să fie „clarificate la nivelul celor trei ministere beneficiare, respectiv Ministerul Justiţiei, Ministerul Culturii şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului”.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2014