Cea mai scumpă asigurare RCA din România costă de trei ori mai mult decât cea mai ieftină. Topul tarifelor practicate de companiile de asigurări pentru poliţele RCA

Autor: Ciprian Botea 17.02.2014
Asigurătorii au dus în ultimii ani un ade­vă­rat război al preţurilor pe asigurări de răs­pun­de­re civilă auto, în condiţiile în care clienţii şi-au redus drastic cheltuielile cu poliţele fa­cul­tative, doar pe cele obligatorii înregis­trân­du-se în continuare volume importante de business.
 
Diferenţele de preţ sunt foarte mari de la o companie la alta, fiind chiar de la simplu la triplu. De exemplu, un şofer în vârstă de 30 de ani, fără daune anterioare, plăteşte între 700 de lei şi 2.100 de lei pentru asigurarea unei maşini cu un motor de 1.400 centimetri cubi, în funcţie de asigurătorul ales.
 
„Nu cred că o să fie o concurenţă mai mică pe preţ după aceste evenimente. Cred că accentul trebuie pus pe ASF. Dacă ASF nu im­pune un prag minim care să asigure acoperirea cheltuielilor cu daunele din încasări. Este clar nevoie de reglementări noi“, spune Andriescu.
 
Autoritatea de supraveghere a pieţei asigurărilor a încercat în trecut să modifice re­gle­mentările privind modul de calcul al ta­ri­felor de asigurare pentru poliţele RCA, astfel încât încasările să acopere chletuielile cu da­unele, costurile operaţionale şi o marjă de profit.
 
Veniturile abia acoperă în prezent chel­tuielile cu daunele. După primele 11 luni de anul trecut, despăgubirile pe RCA au însumat 1,8 miliarde de lei la venituri din prime subscrise de 2,2 miliarde de lei.
 
 

Pe ZF Corporate puteţi citi mai mult despre 

Cum a ajuns războiul preţurilor pe RCA la DNA: era nevoie să vină procurorii să rezolve problemele din piaţa asigurărilor?