ASF a instituit administrare specială la Astra. Adamescu, proprietarul Astra: "Pericolul decredibilizării este uriaş. Este o măsură incalificabilă"

Autori: Corina Mirea , Andrei Cîrchelan , Adrian Dumitrache 18.02.2014

Omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul asigurătorului Astra, a ţinut în această seară o conferinţă de presă, organizată să dureze mai puţin de o oră şi să nu includă întrebări, în care şi-a prezentat punctele de vedere în legătură cu decizia ASF de a institui procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei, cea mai mare firmă de asigurări.

"Este o măsură incredibilă, incalificabilă. Pericolul decredibilizării este uriaş. Astra are 4,6 milioane de clienţi. Fiecare al treilea al patrulea român este asigurat la Astra. Să ieşi cu un cinism incredibil şi să spui că băncile nu sunt afectate...dar sunt afectaţi românii, sunt afectate companiile", a declarat Adamescu.

Lovitură la cea mai mare companie de asigurări din România: ASF a instituit administrare specială la Astra. Firma va fi condusă de KPMG. Vedeţi aici comunicatul ASF

În urma deciziei ASF, acţionarii companiei au fost suspentaţi iar firma KPMG Advisory a fost desemnată administrator special. 

„Toată conducerea asta va fi astăzi decapitată. Va trebui luni să-şi dea seama noua conducere ce este aici. Suntem şocaţi de actul ASF, nu s-a mai întâmplat nicăieri în lume să se pară paşi, înseamnă distrugerea întregii pieţe. Nu ştiu ce urmări va avea acest act.  Ruşanu habar nu are de asigurări, nici o limbă străină, Moldoveanu are puţin habar (el vine din PRM). Aştia sunt oamenii despre care vorbim. Nici Ruşanu, nici Moldoveanu, nici ASF-ul nu ştiu efectele. Important este cum reacţionează clienţii şi partenerii. Dacă ei nu reacţionează bine, dacă nu continuă cu noi, Astra moare. Cred că este un motiv politic, altfel nu-mi explic”, a mai spus Adamescu.

Principalele declaraţii ale lui Dan Ruşanu, preşedintele ASF despre situaţia de la Astra.

Potrivit omului de afaceri, „teroarea” a început la sfârşitul anului trecut, când Astra a cumpărat asigurătorul AXA, în urma unor negocieri la care fuseseră chemaţi şi jucătorii internaţionali VIG şi Aegon.

„ASF a tergiversat aprobarea tranzacţiei, ei nu acceptă preluarea AXA România de către Astra, care ar fi însemnat rezolvarea problemelor Astra. ASF nu vrea rezolvarea problemei Astra. ASF vrea să distrugă Astra”, a precizat omul de afaceri.

Compania de asigurări Astra, preluată de Adamescu în 2002, este Compania este liderul pieţei de asigurări din România, cu subscrieri de peste un miliard de lei în 2012 şi mai mult de patru milioane de clienţi.

 

Principalele declaraţii ale lui Dan Adamescu ca răspuns la decizia luată de ASF:

► "Este o măsură incredibilă, incalificabilă. Pericolul decredibilizării este uriaş. Astra are 4,6 milioane de clienţi. Fiecare al treilea al patrulea român este asigurat la Astra. Să ieşi cu un cinism incredibil şi să spui că băncile nu sunt afectate...dar sunt afectaţi românii, sunt afectate companiile"

► „Toată conducerea asta va fi astăzi decapitată. Va trebui luni să-şi dea seama noua conducere ce este aici. Suntem şocaţi de actul ASF, nu s-a mai întâmplat nicăieri în lume să se pară paşi, înseamnă distrugerea întregii pieţe. Nu ştiu ce urmări va avea acest act.  Ruşanu habar nu are de asigurări, nici o limbă străină, Moldoveanu are puţin habar (el vine din PRM). Aştia sunt oamenii despre care vorbim. Nici Ruşanu, nici Moldoveanu, nici ASF-ul nu ştiu efectele. Important este cum reacţionează clienţii şi partenerii. Dacă ei nu reacţionează bine, dacă nu continuă cu noi, Astra moare. Cred că este un motiv politic, altfel nu-mi explic"

►„ASF ştie toate datele Astra, suntem încontinuu sub controlul lor. Este o ruşine să vină Ruşanu şi Moldoveanu să spună că este dezastru. Dacă s-ar fi găsit probleme, este normal, este criză, şi în bănci sunt probleme”

► "Ei zic că suntem subrezervaţi şi că ar trebui să aducem capital. Noi am propus o majorare de capital social de 140 milioane de lei, dar nu am primit niciun răspuns. În urma deciziei ASF, pericolul este un dezastru naţional. Conducerea Astra va fi decapitată de astăzi. KPMG va avea nevoie de luni ca să înţeleaga situaţia Astra. Ei au aruncat o bombă, în condiţiile în care specificul pieţei impunea discreţie şi profesionalism.

► „Eu, personal, şi conducerea Astra suntem şocaţi şi este incredibil şi, dacă verificaţi, nu s-a mai întâmplat niciodată în lume ca autoritatea de reglementare să nu îşi respecte propriile norme. Nu ştiu ce urmări va avea acest act, este şocant, este iresponsabil şi nemaintalnit nicăieri în lume"

► „În mod normal, conform legislaţiei, sunt paşi de urmat dacă firma are probleme. Dacă noi susţinem că suntem bine rezervaţi iar ei susţin că suntem subrezervaţi, trebuia să ne ceară o mărire de capital. Au sărit peste acest pas şi ne-au pus sub supraveghere. Toată conducerea Astzra e decapitată azi, iar în locul ei vine o firmă căreia îi trebuie câteva luni ca să înţeleagă ce e aici”

► „Vom merge în instanţă să desfiinţăm această decizie. Astra are 2.800 de angajaţi, în jur de 16.000 de agenţi şi 400 de brokeri. Avem sucursală în fiecare judeţ. Cum vor reacţiona ei? Ce se întâmplă mâine dacă agenţii nu ne mai dau banii? Angajaţii noştri se opresc pentru că sunt nesiguri. Agenţii vând alte asigurări.

►“Toată această teroare pentru noi a început anul trecut. La mijlocul lui decembrie noi am cumpărat AXA. Nu a fost o licitaţie. Ne-a chemat pe noi, pe VIG, pe Aegon. A fost o lovitură de prestigiu. Dacă era contractul semnat, Astra nu mai avea probleme acum”

► "Noi am cumparat (asigurătorul AXA – n.red.). Am primit felicitări din toate părţile, şi din afara ţării, inclusiv de la concurenţă. Am cumpărat AXA România cu un euro şi primeam 35 milioane euro infuzie de capital. În urma tranzacţiei, aşa cum am anunţat, indicatorii financiari privind solvabilitatea şi lichiditatea urmau să se dubleze. ASF a tergiversat aprobarea tranzacţiei, ei nu acceptă preluarea AXA România de către Astra, care ar fi însemnat rezolvarea problemelor Astra. ASF nu vrea rezolvarea problemei Astra. ASF vrea să distrugă Astra", a spus omul de afaceri.

► Legat de colaborarea cu firma Panamerican Re, din Insulele Cayman, Adamescu a explicat că nu o controlează şi nu are acţiuni acolo, adăugând: „Contractele se fac la sfârşit de an pentru anul următor pentru zeci de domenii. Discutăm cu un lider de piaţă care ne dă preţul cel mai bun şi după semnăm cu cel care urmează. Ulterior, luăm şi câţiva care nu au rating A, este business, aşa ne asigurăm contractele. Una dintre aceste firme este Panamerican.

►Legat de întârzierile la plată către asiguraţi, Adamescu a spus: "Dacă liderul nu va plăti, restul pieţei va plati. Nici Ruşanu, nici Moldoveanu, nici ASF nu ştiu dimensiunile acestui dezastru. Nimeni nu ştie cum vor reacţiona partenerii nostri. Ei ştiu că totul este o potlogărie. Lovitura ASF este incredibilă, inacceptabilă şi noi vom merge în justiţie pentru a anula decizia ASF anunţată azi"