Astra, sub administrare specială. Adamescu spune că ASF nu i-a cerut să vină cu bani. Interviu cu Dan Radu Ruşanu. Istoria Astra

Autor: Roxana Pricop 18.02.2014

Astra, cea mai mare companie de asigurări din România, a intrat sub administrarea firmei de consultanţă şi audit KPMG.



Într-o conferinţă de presă fulger, de 20 de minute, Dan-Radu Ruşanu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, alături de Corneliu Moldoveanu, vicepreşedintele responsabil de piaţa asigu­rărilor din cadrul ASF, au anunţat ieri deschiderea procedurii de redresare financiară la Astra Asigurări.

Drept reacţie la decizia fără precedent, omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul Astra, a ieşit public într-o conferinţă de presă ieri la ora 16.00 prin care a numit decizia autorităţii de supraveghere „o lovitură mafiotă“ declarând că dacă ASF ar fi constatat probleme, instituţia ar fi trebuit să îi ceară o majorare de capital, lucru care nu s-a întâmplat.

În urma unui control derulat la societate, ASF a constatat diminuarea coeficientului de lichiditate sub limita legală prevăzută şi scăderea marjei de solvabilitate sub valoarea marjei minime de solvabilitate. Marja de solvabilitate a Astra ar fi subunitară, potrivit unor surse din cadrul ASF.

Consiliul ASF a numit firma de consultanţă şi audit KPMG drept administrator special al Astra. În mod automat, ca urmare a intrării sub administrare specială, conducerea societăţii este suspendată din funcţie, la fel şi atribuţiile legale ale acţionarilor semnificativi, acestea fiind transferate KPMG pe toată perioada administrării speciale.

În discuţie ar fi şi poliţa emisă de Astra pentru compania de construcţii Romstrade pe care Rom­strade a folosit-o pentru a câştiga o licitaţie de construcţii de autostrăzi făcută de CNADNR în valoare de 94 mil. lei. Surse din ASF susţin că deşi Astra a pierdut în primă instanţă cu privire la această poliţă, valoarea sa nu a fost inclusă în rezervele de daune ale companiei deşi ar fi trebuit. Astfel marja de solvabilitate ar fi de 0,64 în loc de 1,29 - adică sub nivelul legal. Astra contestă că ar trebui să facă rezerve pentru această poliţă. Romstrade, patronată de Nelu Iordache (acuzat de ilegalităţi cu fonduri europene şi aflat în închisoare preventivă), este acum în insolvenţă.

WikiZF: Profilul companiei Asigurare-Reasigurare Astra S.A.

„În urma raportului de control, care a fost în evaluare comună la BNR şi la Ministerul de Fi­nanţe, am dispus deschiderea procedurii de redresare financiară la Astra. Expunerea companiei pe sistemul bancar este redusă şi nu reprezintă un risc sistemic. Riscul de contaminare pe piaţa asigurărilor este limitat“, a spus ieri în conferinţă de presă preşedintele ASF.

Ca reacţie la decizia ASF de a institui administrare spe­cială, compania Astra a organizat o conferinţă de pre­să ieri la ora 16.00. Omul de afaceri Dan Adamescu, pro­prie­tarul companiei de asigurări Astra, a declarat:

„Este o măsură incredibilă, inca­lifica­bilă. Pericolul decredibilizării este uriaş. Astra are 4,6 milioane de clienţi. Fiecare al treilea - al patrulea român este asigurat la Astra. Să ieşi cu un cinism incredibil şi să spui că băncile nu sunt afectate... dar sunt afectaţi românii, sunt afectate companiile. ASF ştie toate datele Astra, suntem încontinuu sub con­trolul lor. Este o ruşine să vină Ruşanu şi Moldoveanu să spună că este dezastru. Trebuia să ne ceară o mărire de capital, dar ei au sărit acest pas, peste propria normă“.

Astra este cel mai mare asigurător din România, cu o valoare a primelor brute subscrie de peste un miliard de lei în 2013 şi cu o cotă de piaţă de 15% din asigurările generale. Principalii acţionari ai Astra sunt firmele Nova Group Invest­ments (72,7%) şi Epsilon Estate Provider (27%). Cele două firme sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Potrivit preşedintelui ASF, din calculele făcute de ASF compania de asi­gurări are nevoie de o „majorare de ca­pital semnificativă“, iar valoarea exactă a acestei majorări ar urma să fie decisă de KPMG în următoarele săptămâni. Astra a convocat în martie acţionarii pentru a creşte cu 20 mil. lei capitalul social până la 213 milioane de lei, însă această sumă nu ar fi suficientă, fiind necesar semnificativ mai mult capital, potrivit ASF.

„Vom merge în instanţă să desfiin­ţăm această decizie. Primul pericol: suntem în România. Astra are 2.800 de angajaţi, în jur de 16.000 de agenţi şi 400 de brokeri. Avem sucursală în fiecare judeţ. Cum vor reacţiona ei? Ce se întâm­plă mâine dacă agenţii nu ne mai dau banii? Angajaţii noştri se opresc pentru că sunt nesiguri. Agenţii vând alte asigurări. Toată această teroare pentru noi a început anul trecut. La mij­lo­cul lui decembrie noi am cumpărat AXA. Nu a fost o licitaţie. Ne-a chemat pe noi, pe VIG, pe Aegon. A fost o lo­vitură de prestigiu. Dacă era contractul semnat, Astra nu mai avea probleme acum. Nu acceptă preluarea Axa“, a declarat Dan Adamescu în conferinţa de ieri.

„Ce înseamnă cumpărarea? Am cumpărat Axa cu un euro şi primeam infuzie de capital de 35 milioane de euro. Prin această achiziţie lichiditatea ar fi fost de 1,8 în loc de 1, toţi indicatorii s-ar fi dublat. ASF nu vrea rezolvarea problemei, ci vrea să o distrugă“, a mai spus Dan Adamescu.

Preşedintele ASF a declarat că în şedinţa de joi Consiliul ASF va lua o de­ci­zie cu privire la tranzacţia de cum­părare a Axa de către Astra.

ASF a dispus ca firma KPMG să iniţie­ze „în regim de urgenţă“ proce­du­rile legale de majorare a capitalului social până la un nivel care să permită societăţii respectarea cerinţelor de solva­bilitate şi lichiditate şi să facă in­ven­tarierea dosarelor de daună, înre­gis­trate în evidenţele societăţii de asigu­ra­re, în ve­derea evaluării daunelor reale şi a sta­bilirii obligaţiilor faţă de creditorii de asi­gurări, activitatea de verificare. Inven­tarierea şi instrumentarea dosa­relor se vor face în regim de urgenţă.

Potrivit ASF, în ultimii trei ani Astra a acordat împrumuturi intragrup în valoare de 110 milioane de lei, din care circa 100 milioane de lei au fost acordaţi firmei Medien Holding. Aceste împru­mu­turi au fost raportate de Astra în situaţiile financiare pe 2011 şi 2012. De asemenea, ASF a mai cerut un raport de audit la Astra, preşedintele ASF decla­rând că „auditul companiei a fost făcut în ultimii ani de o firmă de apartament“. Rapoartele de activitate pe 2011 şi 2012 ale Astra au fost audiate de Societatea de Contabilitate, Expertiză şi Consultanţă Contabilă (SOCECC) SRL. SOCECC a încheiat anul 2012 cu o cifră de afaceri de 1,3 milioane de lei şi cu un profit net de 565.800 lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

„În ultimii cinci ani, compania Astra nu a fost controlată aproape deloc. Fostul CSA a făcut un control în 2012-2013 şi a luat o decizie pe 26 aprilie 2013, înainte ca noua conducere ASF să îşi înceapă mandatul. În urma controlului, fostul CSA a dispus să ca Astra să ia un set de măsuri până pe 31 decembrie 2013. ASF a constatat că nici măcar 10% din acele măsuri nu au fost luate de Astra“, a spus pentru ZF preşedintele ASF.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.02.2014