Petrom scrie istorie: Profit de 1,091 miliarde de euro anul trecut. Este cel mai mare câştig înregistrat vreodată de o companie din România. Rezultatul în lei este cu 22% mai mare decât cel din anul precedent

Autor: Roxana Petrescu 19.02.2014

Petrom, cea mai mare companie din România, a ajuns anul trecut la un profit net de 1,091 miliarde de euro, cel mai mare din istoria sa. Rezultatul, în lei, este cu 22% mai mare decât cel din anul precedent. Afacerile producătorului de petrol şi gaze au ajuns în 2013 la 24,1 miliarde de lei (5,4 mld. euro), în scădere cu 8% faţă de 2012, arată rezultele preliminare consolidate anunţate de companie.

Profitul raportat azi de Petrom este cel mai mare înregistrat vreodată de o companie din România.
 
"În 2013, România a înregistrat o creştere economică mai mare decât anticipat, însă consumul a rămas scăzut, iar povara fiscală a continuat să crească. În pofida cererii scăzute din sectorul de gaze şi electricitate, a contracţiei marjelor de rafinare şi preturilor la electricitate, Petrom a înregistrat o performanţă financiară solidă, datorită iniţiativelor operaţionale şi de control strict al costurilor, precum şi datorită mediului favorabil al preţului la titei", spune Mariana Gheorghe, directorul general executiv al companiei.
 
Dincolo de profitul net record anunţat azi, de 4,824 miliarde de lei (peste 1 miliard de euro), compania a anunţat şi o creştere a producţiei de petrol şi gaze din România. Deşi creşterea este marginală, numai 0,26%, ea este un semnal pozitiv. 
 
"În activitatea operaşională, am crescut cu succes producţia de hidrocarburi din România, compensând declinul natural, şi ne-am angajat în parteneriate ce vizează deblocarea potenţialului onshore. În Marea Neagră, am continuat activităţile de explorare prin finalizarea achiziţiei de seismică 3D şi am făcut pregătirile pentru reluarea campaniei de explorare la jumatatea anului 2014. Din momentul privatizării, am asigurat dezvoltarea companiei noastre şi viitorul producţiei de hidrocarburi, prin reinvestirea a aproximativ 85% din profiturile operaţionale, respectiv 10 miliarde de euro cumulat", a mai spus Mariana Gheorghe.
 
Compania a terminat anul cu 19.619 de angajaţi, cu 2.031 mai puţini faţă de 2012.

Acestea sunt rezultatele consolidate ale companiei, care nu reflectă numai evoluţia pe piaţa din România.