Petrom, care a înregistrat în 2013 câştiguri record de aproape 1,1 miliarde euro, a generat anul trecut jumătate din profitul OMV

Autor: Vlad Popescu 19.02.2014

Petrom, care a înreigstrat anul trecut câştiguri record de aproape 1,1 miliarde euro, a generat anul trecut jumătate din profitul OMV, faţă de 38% în 2012, rezultatele grupului austriac fiind afectate de scăderea vânzărilor de petrol din Libia, creşterea cheltuielilor de explorare şi provizioane.



Profitul OMV înainte de dobânzi şi taxe, ajustat pentru elemente nerecurente şi efecte de inventar la rafinării, a scăzut anul trecut cu 22%, de la 3,4 miliarde euro la 2,6 miliarde euro, potrivit unui raport publicat miercuri de grupul austriac, acţionar majoritar la Petrom.

Contribuţia Petrom la acest rezultat a fost de 1,36 miliarde euro, faţă de 1,31 miliarde euro în 2012, notează OMV.

Profitul OMV a fost afectat de scăderea semnificativă a vânzărilor din Libia, creşterea cu 5% a cheltuielilor de explorare, la 513 milioane euro, şi constituirea unor provizioane nete de 96 milioane euro pe activele din Kurdistanul irakian şi Tunisia. Creşterea cheltuleilor de explorare a fost generată în principal de achiziţia unor licenţe în Norvegia, de neperformanţa unor blocuri de explorare şi de majorarea investiţiilor în explorare în România, potrivit raportului OMV.

"2013 a fost un an de cotitură pentru OMV, un an în care am realizat progrese substanţiale în ceea ce priveşte transformarea companiei într-una focuastă predominant pe upstream (explorare şi producţie - n.r.). În pofida problemelor din Libia şi Yemen, marjelor de refinare aflate la minime istorice şi preţurilor relativ reduse la gaze pe piaţa spot, am aşezat fundaţia unui viitor puternic, profitabil (...) Am construit un portofoliu care ne va ajuta să atingem ţintele pentru anul 2016, ne va permite să sporim profitabilitatea pe termen lung pe măsură ce ne vom realiza proiectele", a declarat în raport directorul general executiv al OMV, Gerhard Roiss.

Profitul net ajustat al grupului austriac, atribuit acţionarilor, a coborât anul trecut cu 28%, de la 1,5 miliarde euro la 1,1 miliarde euro.

Vânzările OMV nu au înregistrat variaţii semnificative în 2013, evoluând de la 42,6 miliarde euro la 42,4 miliarde euro.

OMV controla la finele anului trecut rezerve dovedite de petrol şi gaze de 1.131 milioane barili echivalent petrol, din care 728 milioane barili echivalent petrol la Petrom. Adăugând şi rezervele probabile, OMV are acces la 1.916 milioane barili echivalent petrol, din care 1.025 milioane reprezintă rezervele Petrom.

Petrom a înregistrat anul trecut un profit record de 4,82 miliarde lei (1,091 miliarde euro), cu 22% peste cel din 2012. Vânzările au scăzut cu 8%, la 24,18 miliarde lei (5,47 miliarde euro), în principal din cauza livrărilor mai mici de ţitei şi produse petroliere, în timp ce vânzările de energie electrică au crescut.