VIDEO ZF Live. „E o birocraţie fără margini la accesarea fondurilor europene”.Urmăriţi înregistrarea emisiunii de miercuri, 19 februarie, cu Anca Tatomir, proprietar After School Bursuceii Veseli

Ziarul Financiar 19.02.2014

„E o birocraţie fără margini la accesarea fondurilor europene”, a declarat la ZF Live de miercuri, 19 februarie, Anca Tatomir, o tânără care a deschis un centru de activităţi recreative pentru copii în Capitală, susţinut şi printr-o finanţare de 200.000 de euro de la Uniunea Europeană.

Ideea tinerei a prins contur în anul 2010, când şi-a depus proiectul de business pentru înfiinţarea centrului Bursuceii Veseli cu bani europeni. Aprobarea a venit un an mai târziu şi după o investiţie de 250.000-300.000 de euro în amenajarea unei case de 600 mp, care a mai durat un an, în toamna lui 2013 Bursuceii Veseli a început primele cursuri de înot pentru copii.

Antreprenoarea a spus că principalele obstacole întâmpinate în accesarea fondurilor europene au fost birocraţia mare şi timpul de procesare a cererii de finanţare de către cei aproximativ 20 de angajaţi ai ADRP Ilfov, personal insuficient pentru volumul mare de solicitări existent.

„Fondurile europene sunt ca o sabie cu două tăişuri”, a spus Anca Tatomir menţionând pe de o parte rambursarea întârziată a fondurilor solicitate care pot da peste cap cashflow-ul din planul de afaceri dar şi obiectivele impuse de UE proiectului: cifră de afaceri de peste 200.000 de lei în primul an, 400.000 de lei în cel de-al doilea şi 600.000 de lei în al treilea an de activitate, un număr de angajaţi prestabilit (7 în anul doi şi 11 în cel de-al treilea an) şi să aibă înscrişi la competiţii (de înot sau karate, spre exemplu) copii dintre cei care fac cursuri la Bursuceii Veseli.