Sorin Oprescu estimează în bugetul pe 2014 venituri de 1 mld. euro pentru Capitală

Autor: Iulian Anghel 19.02.2014

Primarul general al Bucureştiului Sorin Oprescu a pus în dezbatere publică bugetul municipalităţii pe 2014, propunând consilierilor municipali un buget de venituri şi cheltuieli de 4,5 miliarde de lei (1 miliard de euro).

O bună parte din veniturile preconizate merg spre subvenţii pentru popu­laţie (energie şi transport) – 1,1 mld. lei. Însă pentru investiţii sunt prevăzute cheltuieli de aproape 1,5 miliarde de lei care, dacă s-ar realiza, ar fi cele mai mari din ultimii şase ani.

Investiţiile începute în Capitală au o valoare actualizată de 22 mld. lei (5 mld. euro). Până la sfârşitul anului trecut, Primăria generală cheltuise cu aceste proiecte 7 miliarde de lei, rămânând de executat lucrări de 15,3 mld. lei. Însă bugetul pe 2014 nu prevede decât 1,44 miliarde de lei pentru aceste investiţii (din care doar 58 de milioane de lei din credite, restul din veniturile proprii).

Anul trecut, primarul general estimase investiţi­ile necesare în Bucureşti la 13 miliarde de euro, însă, chiar dacă este administraţia locală cu cel mai mare venit din ţară, muni­cipalitatea nu are cum să investească aceşti bani pe termen scurt. Bugetul multianual al Bucureştiului prevede 1,2 miliarde de euro pentru investiţii. În ultimii 10 ani, Primăria Generală a Municipiului Bu­cureşti a cheltuit pentru lucrări de investiţii 1,7 mld. euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.02.2014