Economia judeţului Bacău e dominată de antreprenorii locali

Autori: Adelina Mihai , Radu Bostan 19.02.2014

Cu peste 600.000 de locuitori şi cu un Produs Inter Brut per capita de doar 4.700 de euro (cu 30% mai mic decât media naţională), economia judeţului Bacău a traversat o perioadă dificilă, cauzată şi de o migraţie masivă a popu­laţiei în străină­tate în ultimul deceniu.

ZF continuă proiectul editorial „Economia judeţelor la raport“, prin care aduce în prim-plan starea economiei la nivel judeţean, iar astăzi analizează judeţul Bacău.

Astfel, dintr-un pol industrial al Moldovei, care găzduia fabrici de panificaţie, de confecţii sau de prelucrarea lemnului, Bacăul a ajuns să aibă ca activitate principală comerţul.

Un rol important din acest punct de vedere îl are retailerul de bricolaj De­deman, deţinut de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl,

cea mai mare companie şi cel mai mare angajator din judeţ (cu afaceri de 540 de milioane de euro în 2012 şi peste 6.600 de angajaţi). Dedeman este totodată şi liderul pieţei naţionale de retail de bricolaj. Spre deosebire de judeţele analizate anterior în ZF, economia Bacăului este dominată de antreprenori locali, fraţii Pavăl, Dorinel Umbrărescu (Spedition UMB), Sorin Gavrilă şi Cristinel Lungu (Simba Invest) conducând cele mai mari companii din judeţ.

Cu toate acestea, mai puţin de unu din cinci (17%) din locuitorii Bacăului are un loc de muncă, sub media naţională de 21%. Salariul mediu net din Bacău a fost de aproape 1.300 de lei net, mai mic cu 20% faţă de media înregistrată la nivel naţional.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.02.2014