"Vreau să câştig mai mult decât la bancă, dar fără riscuri"

Autor: Adrian Cojocar 20.02.2014

Pentru că acopăr sectorul pieţelor de capital la Ziarul Financiar sunt destul de des abordat de rude, colegi sau prieteni cu întrebări legate de modul cum aceştia pot să-şi administreze mai bine propriii bani.

Numai deunăzi o amică m-a întrebat ce să facă cu economiile personale pentru că nu mai este mulţumită de dobânzile la depozite şi ar vrea să se orienteze dacă se poate spre altceva cu câştiguri mai mari.

În mod normal o astfel de întrebare cere o analiză destul de detaliată cu privire la averea totală şi veniturile periodice, apetitul de risc, la necesităţile viitoare de lichiditate şi alte constrângeri de ordin financiar, însă pentru că era vorba de o sumă mică, nu avea experienţă cu alte instrumente financiare şi aveam o bănuială că va dori în scurt timp să-şi cheltuiască banii, am îndreptat-o spre fondurile mutuale (jumătate din bani în fonduri monetare, 30% în fonduri de obligaţiuni şi 20% în fonduri de acţiuni), care reprezintă un portofoliu conservator.

Imediat am primit răspunsul: „Nu vreau acţiuni pentru că sunt riscante“ şi am înţeles că acesta este mesajul care ajunge de obicei la urechile românilor: „Atenţie, acţiunile sunt riscante, nu vă apropiaţi de ele!“. Între acţiuni şi „vei pierde bani“ s-a pus practic un semn de egalitate şi lumea vede doar partea goală a paharului.

Specialiştii în investiţii au însă o altă perspectivă asupra a ce înseamnă riscul unei investiţii. În industria investiţiilor riscul este văzut de obicei ca o expresie a volatilităţii unui activ, adică cât de mult variază în plus sau în minus într-o anumită perioadă de timp.

Dacă un depozit practic nu scade niciodată, o acţiune poate să scadă, de exemplu, cu 10% în următoarele 3 luni, la fel de bine cum poate să crească cu 15%. În cazuri extreme, care au loc la intervale de câteva zeci de ani, acţiunile pot să scadă şi cu 70%, cum a fost cazul în 2008, aşa cum pot să-şi dubleze valoarea, cum s-a întâmplat în anii 2002 şi 2004, când indicele BET al bursei din Bucureşti a urcat cu 120% şi 100%, sau în 2009, când a crescut cu 60%.

Ce nu înţeleg mulţi este că fără să-ţi asumi riscuri mai mari nu ai cum să câştigi mai mult, riscul şi câştigul mergând mână în mână. Fiecare dintre noi este recompensat direct proporţional cu riscul pe care şi-l asumă.

Nu vrei riscuri? Stai la bancă cu dobândă de 3% pe an. Vrei câştiguri mai mari? Investeşti în acţiuni pe bursa de la Bucureşti, direct sau prin intermediul fondurilor mutuale, şi accepţi că valoarea investiţiilor tale poate să fluctueze destul de mult de la un an la altul, în schimbul unei prime (bonus anual) estimate de analişti în prezent la circa 7% - 9% peste dobânda bancară, adică pentru un randament anual aşteptat de 10% - 12%.

Aceste randamente includ dividendele, adică profiturile care revin deţinătorilor de acţiuni din profiturile pe care le fac companiile de pe bursă, şi care în prezent aduc randamente peste dobânzile la depozite.

Analiştii estimează, de exemplu, pentru acest an un randament brut din dividende la Transgaz şi Transelectrica, două dintre cele mai puţin riscante acţiuni de pe bursă, de 13% şi respectiv 12%. La Petrom şi Romgaz randamentul din dividende ajunge în prezent la circa 7%.

Cred că aceste cifre ilustrează destul de concludent că investiţiile în acţiuni sunt foarte rentabile şi în plus cei mai mulţi dintre noi sunt capabili să-şi asume riscuri mai mari decât ar putea crede.

De exemplu, Asociaţia Americană a Investitorilor Individuali (AAII), o instituţie nonprofit fondată în 1978 al cărei scop principal este să educe publicul cu privire la planificarea financiară şi conturile de pensii, recomandă investitorilor individuali cu vârstă de peste 55 de ani, adică în cazul cel mai conservator, să investească jumătate din economii în acţiuni (americane, internaţionale şi pe bursele emergente), iar restul în obligaţiuni cu scadenţe pe termen mediu şi scurt, ignorând total depozitele bancare. Ei au calculat că o astfel de alocare ar conduce la o fluctuaţie medie anuală a portofoliului de investiţii de 5,8%. Cu alte cuvinte, în medie, cu 100 de lei investiţi poţi să ajungi după un an să pierzi şi să mai ai 94,2 lei (+ dividende), la fel de bine cum poţi să câştigi şi să ai 105,8 lei (+ dividende).

Pentru cei cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, aceeaşi instituţie care şi-a propus să educe publicul în investiţii recomandă alocarea a 90% din bani pentru achiziţia de acţiuni şi 10% în obligaţiuni pe termen mediu.

Între timp, populaţia din România are constituite depozite la bănci de 17,8 miliarde de euro cu dobândă de 3% pe an, iar în acţiuni românii au investiţii de 17 ori mai mici, circa un miliard de euro, care le-au adus anul trecut câştiguri de circa 26%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.02.2014