Franklin Templeton riscă să piardă miliarde de dolari din banii pariaţi pe Ucraina

Autor: Radu Racu 21.02.2014
Fondul de investiţii specializat pe pieţele emergente Franklin Templeton, prezent şi în România în calitate de administrator al Fondului Proprietatea, riscă să înregistreze pierderi masive din cauza expunerii pe Ucraina, în contextul revoltelor sociale care ar putea degenera într-un război civil, scrie Financial Times.
 
Randamentele obligaţiunilor ucrainene, care au o evoluţie invers proporţională cu preţul titlurilor, au crescut alarmant pe fondul luptelor de stradă de la Kiev. Franklin Templeton este unul dintre cei mai mari investitori în obligaţiunile ucrainene, cu o expunere de 6,4 miliarde de dolari, reprezentând circa o treime din împrumuturile în dolari ale Ucrainei.
 
Randamentul obligaţiunilor sau cuponul reprezintă costul/preţul pe care investitorii îl cer de la emitent ca să-i cumpere titlurile. Cu cât este mai riscantă situaţia emitentului, cu atât creşte costul. În cazul Ucrainei, conflictele sociale au propulsat randamentele cerute pentru obligaţiunile care ajung la scadenţă în vară de la 6% la începutul lunii ianuarie, la un maxim record de 42% zilele acestea. Pentru împrumuturile pe termen lung, de 10 ani, costurile au urcat la 10%.
 
Mai multe fonduri de investiţii mari au cumpărat obligaţiuni ucrainene înainte de începerea violenţelor de la Kiev, pariind pe potenţialul economic solid al ţării.
 
Mark Mobius, managerul fondului Franklin Templeton, a insistat într-o declaraţie acordată Reuters că Ucraina "se află într-o poziţie foarte favorabilă". "Atât Europa cât şi Rusia vor să-i ajute", a spus Mobius.
 
Hans Humes, fondator la Greylock Capital, unul dintre fondurile care au pariat pe Ucraina, afirmă că şi-a dublat expunerea săptămâna aceasta. "Există un risc uriaş dar şi o oportunitate pe măsură. Îţi ţii respiraţia şi încerci să faci faţă situaţiei", spune investitorul.
 
Fondurile lui Mark Mobius au devenit în ultimii ani printre cei mai mari investitori străini de pe piaţa de capital locală, după ce Franklin Templeton a preluat în septembrie 2010 administrarea activelor de 3,5 miliarde de euro ale Fondului Proprietatea.
 
Printre primele investiţii ale Franklin Templeton în România au fost acţiunile Petrom, BRD şi titlurile Bursei de Valori Bucureşti. Între timp, fondurile lui Mobius au ajuns să controleze 1,21% din acţiunile Petrom, în valoare de 96 de milioane de dolari, la finalul lui 2013.
 
Doar anul trecut Franklin Templeton şi-a dublat investiţiile în Petrom, cumpărând acţiuni direct din piaţă, dar şi în cadrul plasamentului privat realizat în noiembrie de BERD.