Sberbank, cea mai mare bancă rusă, a oprit creditarea în Ucraina

Autor: Vlad Popescu 23.02.2014

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a oprit creditarea către persoane fizice în Ucraina în urma violenţelor din ultimele zile, a anunţat directorul general al instituţiei de credit, Herman Gref, citat de Bloomberg.



Sberbank este prezentă de mai puţin de 12 luni pe piaţa ucraineană şi deţine 50 de sucursale în ţară.

Banca rusă a fost nevoită să închidă trei sucursale din Kiev în această săptămână, pe fondul ciocnirilor violente dintre protestatarii anti-guvern şi forţele de ordine loiale preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Gref a adăugat că Sberbank s-a confruntat şi cu retrageri masive de la bancomatele din Ucraina, după prăbuşirea grivnei.

Moneda naţională a Ucrainei a scăzut cu 8% faţă de dolar de la începutul acestui an, iar tranzacţiile forward indică o prăbuşire de încă 11% în următoarele trei luni.

"Am suspendat temporar operaţiunile active. Am încetat să acordăm credite clienţilor retail. Vom continua să finanţăm companiile mari de a căror situaţie financiară nu ne îndoim", a explicat şeful Sberbank.

Banca a anunţat recent că are 800.000 de clienţi persoane fizice în Ucraina. Piaţa ucraineană reprezintă mai puţin de 1% din activele Sberbank, evaluate la 458 miliarde de dolari.

Analiştii financiari avertizează asupra riscului de retrageri masive de depozite din băncile ucrainene în urma prăbuşirii grivnei.

Protestele din Ucraina, care au luat o turnură violentă în această săptămână, au început în luna noiembrie după ce preşedintele Ianukovici s-a retras dintr-un acord de liber schimb cu UE, optând pentru apropierea de Rusia, în schimbul unei linii de finanţare de 15 miliarde de dolari şi reducerii preţului la gaze. Ajutorul financiar de la Rusia a fost suspendat în această săptămână, după un acord între putere şi opoziţie intermediat de miniştrii de Externe din Polonia, Germania şi Franţa, trimişi de UE la Kiev pentru a negocia oprirea violenţelor.

Parlamentul Ucrainei a votat destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici, care a părăsit Kievul şi a denunţat o lovitură de stat.