Corecţia acţiunilor SIF Banat-Crişana a ajuns la 3,72%, după propunerea de păstrare a profitului

Autor: Stefan Musgociu 24.02.2014

Bursa a crescut cu numai 0,1% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde corecţia acţiunilor SIF Banat-Crişana a ajuns la 3,72%, după ce la deschidere a fost de aproape 5%, ca urmare a propunerii Consiliului de Administraţie ca profitul să fie păstrat în companie şi să nu se acorde dividende.



Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana (SIF1) a anunţat, vineri seară, propunerea privind destinaţia profitului net înregistrat anul trecut, de 80,1 milioane lei (18,1 milioane euro). CA al SIF Banat-Crişana propune acţionarilor ca profitul să rămână la dispoziţia companiei, astfel că 2014 ar urma să fie al doilea an consecutiv în care nu sunt distribuite dividende.

Reacţia investitorilor la această propunere a fost vizibilă încă din primele secunde ale şedinţei, acţiunile SIF Banat-Crişana coborând cu 4,76%, la 1,281 lei. Corecţia a încetinit uşor în următoarele minute, astfel că la scurt timp după ora 14:00, aceste titluri erau cotate la 1,295 lei, cu 3,72% sub închiderea de vineri.

Pe piaţa principală, cu acţiunile SIF Banat-Crişana au fost realizate 234 de operaţiuni, în valoare cumulată de 1,4 milioane lei, iar pe segmentul tranzacţiilor negociate au fost efectuate trei deal-uri cu 0,73% pentru 5,3 milioane lei (1,1 milioane euro). Acţiunile SIF Banat-Crişana au asigurat, astfel, 46% din lichiditatea bursei, de 14,5 milioane lei (3,2 milioane euro).

Aceste titluri au înregistrat cea mai vizibilă variaţie din indicele BET-FI, care include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP). La mijlocul şedinţei, indicele BET-FI era în scădere cu 0,68%.

Pe minus au fost şi acţiunile SIF Muntenia (-0,56%) şi SIF Moldova (-1%), în timp ce titlurile SIF Transilvania au avansat nesemnificativ, cu 0,08%, iar acţiunile SIF Oltenia şi Fondul Proprietatea au stagnat.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu doar 0,11% în prima parte a şedinţei, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,24% peste închiderea de vineri.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,12%, iar indicele extins BET-BK a coborât cu 0,34%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii de la BVB au realizat tranzacţii de 14,5 milioane lei (3,2 milioane euro), cu 14% peste nivelul din prima parte a sesiunii anterioare, de 12,7 milioane lei (2,8 milioane euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursa de la Paris era în creştere cu 0,2%, piaţa de la Frankfurt era în stagnare, iar bursa de la Londra era pe minus cu 0,2%. În acelaşi timp, bursele de la Sofia, Zagreb şi Praga erau în scădere cu până la 0,4%, iar pieţele de la Budapesta şi Varşovia avansau cu 0,4% şi, respectiv, cu 1,2%.

Bursele europene au deschis ziua în scădere, în linie cu preţurile metalelor, iar yenul japonez s-a întărit faţă de principalele monede de referinţă, după ce presa chineză a scris că unele bănci locale au redus creditarea către dezvoltatorii imobiliari.