Ministerul Finanţelor Publice a atras 440,3 milioane lei prin vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani

Autor: Stefan Musgociu 24.02.2014

Finanţele au atras 440,3 milioane lei prin vânzarea de obligaţiuni cu maturitate de cinci ani, pentru care au acceptat să plătească un randament mediu de 5,1% pe an, vizibil peste costul acceptat la o licitaţie similară din luna ianuarie, de 4,15% pe an, dar apropiat de cotaţiile din piaţa secundară. 



Pentru această licitaţie Finanţele au primit ordine de subscriere în valoare cumulată de 626,3 milioane lei, iar valoarea programată a operaţiunii a fost de 600 milioane lei.

La cea mai recentă licitaţie pentru obligaţiuni cu maturitate de cinci ani, organizată la finalul lunii ianuarie, Finanţele au acceptat să plătească un cost de finanţare de 4,15% pe an.

Analiştii ING Bank şi Erste au anticipat luni dimineaţă că Finanţele ar putea respinge ofertele la această licitaţie, iar în cazul în care ar accepta ofertele, randamentul ar fi de aproximativ 5,1% pe an.

"Scăderile ratelor pe termen scurt nu au condus la evoluţii similare în spaţiul datoriei publice, sugerând că Ministerul Finanţelor ar putea alege să respingă cererea de la licitaţia de noi obligaţiuni pe cinci ani de astăzi, întrucât climatul nu pare deosebit faţă de şedinţele în care Ministerul Finanţelor a respins cererea la licitaţiile anterioare pentru obligaţiuni pe termen lung şi titluri la un an în această lună. Dacă însă MF va vinde suma planificată de 600 milioane lei, anticipăm un randament maxim în jurul a 5,15%, în linie cu piaţa secundară pentru instrumente similare", au afirmat analiştii ING Bank, într-o notă transmisă luni dimineaţă.

Analiştii Erste au estimat un randament de 5,1% plus/minus 0,05 puncte procentuale.

Randamentul maxim acceptat de Trezorerie a fost de 5,15% pe an.

Trezoreria a respins de trei ori în luna februarie ofertele pentru licitaţii în care a vrut să vândă titluri de stat în lei, considerând prea ridicate randamentele cerute, iar două licitaţii secundare pentru oferte necompetitive nu au mai fost organizate.

O licitaţie secundară este programată şi marţi, pentru obligaţiuni din emisiunea lansată luni, prin această operaţiune fiind vizată atragerea a 60 milioane lei. La licitaţiile secundare, investitorii indică doar suma pe care vor să o plaseze în titlurile respective, nu şi randamentul ţintit. Randamentul acceptat la astfel de operaţiuni este similar celui din licitaţia principală, derulată cu o zi înainte.

Finanţele au programat pentru luna februarie emisiuni de titluri de stat pe piaţa locală în valoare cumulată de 4,06 miliarde de lei şi, respectiv, de 200 milioane euro, lună în care au ajuns la scadenţă titluri de 1 miliard de lei. Totuşi, Finanţele au împrumutat în februarie doar 2,03 miliarde lei şi 200 milioane euro.

Trezoreria a atras în acest an 6,892 miliarde lei şi 478,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă 2 miliarde dolari, sumă atrasă de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.