Brokerii spun că acţiunile solide de dividend sunt căutate de investitori

Autor: Stefan Musgociu 25.02.2014

Bursa de la Bucureşti a încheiat şe­dinţa în stagnare, într-o piaţă unde in­ves­titorii au mizat în principal pe ac­ţiu­nile companiilor care ar putea acorda di­vi­dende cu randament ridicat, precum Trans­gaz (TGN), Fondul Pro­prietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP).

„Cred că în aceste zile se manifestă o atrac­ti­vitate pentru com­pa­niile solide fundamental şi care ar putea acroda dividende cu randament ridicat. În acest sens, in­vesti­torii s-au îndreptat pre­ponderent spre titlu­rile Transgaz. Legat de Fondul Proprietatea, aici avem o reacţie la avizul dat de ASF pentru redu­ce­rea capitalului social şi, ca atare, reluarea răscumpărărilor făcute de companie, în timp ce în cazul acţiunilor OMV Petrom nu este nimic deosebit, doar că plasarea lor în topul lichidităţii confirmă interesul investitorilor pentru aceste titluri“, a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Piaţa a deschis ziua în creştere cu aproape 0,6%, însă în următoarele minute a pierdut câştigul fragil şi până la jumătatea sesiunii a fluctuat uşor în jurul nivelului de luni. La închiderea pieţei principale, indicele general al Bursei, BET-C, era la nivelul de luni. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,17%. Titlurile a patru dintre SIF-uri au înregistrat scăderi cuprinse între 0,46% şi 1,52%, iar acţiunile SIF Oltenia şi titlurile FP au avansat cu 0,41% şi, respectiv, cu 0,74%.

La fel ca în şedinţele precedente, majoritatea acţiunilor tranzacţionate au con­semnat rulaje foarte reduse. Opera­ţiuni de peste 500.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 10 din cele 82 de com­pa­nii listate pe primele trei cate­gorii ale BVB şi la secţiu­nea titlurilor interna­ţio­nale.

„Volume mai mari am putea vedea odată cu termi­narea crizei politice şi cu apropierea datelor de referinţă pentru adunările generale ale acţionarilor (data la care investitorii trebuie să deţină acţiuni la o companie pentru a par­ticipa la AGA de la emitentul respectiv - n.red.)“, a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 34,5 mil. lei (7,6 mil. euro), sumă cu 18% peste rulajul de luni, de 29,3 mil. lei (6,5 milioane euro). Apro­xi­mativ 80% din lichiditatea de marţi au re­prezentat transferuri cu acţiunile FP (11,6 mil. lei, din care un deal de aproa­pe 2 mil. lei), Transgaz (6,6 mil. lei), OMV Petrom (5,5 mil. lei, inclusiv un deal de aproape 1,3 milioane lei) şi o tranzacţie negociată cu 0,34% din titlurile SIF Oltenia (3,9 milioane lei).

Acţiunile FP au în­cheiat ziua la 0,82 lei, preţ cu 0,74% peste şedinţa anterioară, în timp ce ti­tlu­rile Transgaz au scăzut cu 0,34%, la 192,3 lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.02.2014