Scandalul Carpatica Asig: şeful ASF a fost reţinut. Procurorii DNA cer aviz pentru Daniel Chiţoiu

Autor: Ciprian Botea 25.02.2014

Scandalul Carpatica Asig, unul dintre cele două „cutremure“ care au lovit piaţa asigurărilor în ultima lună, a ajuns la fostul ministru de finanţe Daniel Chiţoiu şi la Dan Radu Ruşanu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, acesta din urmă fiind reţinut ieri de procurorii DNA pentru 24 de ore, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Conducerea ASF va fi preluată de prim-vicepreşedintele Daniel Dăianu.

Procurorii au cerut tot ieri aviz pentru declanşarea urmăririi penale în cazul lui Daniel Chiţoiu, a cărui soţie este de asemenea urmărită penal în acest dosar. El este acuzat de procurori de abuz în serviciu, pentru că ar fi iniţiat o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea structurii de conducere a ASF, care ar fi avut ca scop „sprijinirea grupului infracţional constituit pentru a favoriza interesele Carpatica Asig”.

Ordonanţa aprobată în toamna anului trecut a vizat reducerea numărului de membri din Consiliul ASF şi introducerea unor criterii de incompatibilitate pentru ocuparea acestei funcţii. Vizat ar fi fost Daniel Tudor, fost vicepreşedinte al ASF, a cărui soţie este parlamentar PSD şi care a devenit incompatibil cu funcţia ocupată odată cu modificarea legislaţiei.

Daniel Tudor este urmărit la rândul său în acest dosar pentru că ar fi sprijinit grupul infracţional constituit de Ilie Carabulea, proprietarul Carpatica, Marian Mîrzac, membru în Consiliul ASF, şi Radu Mustăţea, membru în consiliul de administraţie al Carpatica. Apare astfel întrebarea de ce să fi fost vizat Tudor de această ordonanţă din moment ce, conform procurorilor, nu era o piedică pentru grupul care urmărea favorizarea Carpatica.

Carpatica Asig ar fi avut nevoie de protecţie după ce un control al autorităţii de supraveghere ar fi relevat deficienţe grave în activitatea de reasigurare, ceea ce ar fi implicat o majorare de capital de 15 mil. euro şi suspendarea autorizării de funcţionare a asigurătorului.  Totodată, procurorii cercetează dacă Laura Chiţoiu, directorul direcţiei avizări din ASF, ar fi facilitat avizarea Inei Crudu în funcţia de director general al Car­pa­tica Asig. De asemenea, procurorii spun că oficiali din ASF ar fi ajutat Carpatica să ascundă numărul real al reclamaţiilor primite de la clienţi, contribuind astfel la îmbună­tăţirea fără baze reale a imaginii companiei.

Ruşanu este cercetat tot în legătură cu procesul de adoptare a ordonanţei de urgenţă privind modificarea statului ASF, care a condus la înlăturarea lui Daniel Tudor, şi în acelaşi timp este acuzat de procurori că ar fi exercitat presiuni asupra mai multor companii de asigurări pentru a-l numi pe Radu Mustăţea la conducerea Biroului Asigurărilor Auto din România (BAAR).

Ruşanu şi Chiţoiu sunt practic ultimele nume grele intrate pe lista celor cercetaţi de DNA în dosarul Carpatica, iar întrebarea este până unde vor merge procurorii. Chiţoiu este doar unul dintre semnatarii ordonanţei privind modificarea statutului ASF, ceilalţi doi fiind premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea.

 

S-a extins rapid: cronologia scandalului ASF - Carpatica Asigurări

28 ianuarie

29 ianuarie

30 ianuarie

3 februarie

5 februarie

6 februarie

10 februarie

11 februarie

12 februarie

14 februarie

18 februarie

21 februarie

24 februarie

25 februarie

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.02.2014