Credit Suisse a căutat activ să-şi facă clienţi printre evazioniştii americani

Autor: Daniela Stoican 26.02.2014
Credit Suisse Group a făcut eforturi substanţiale pentru a veni în întâmpinarea clienţilor americani care voiau să-şi deschidă conturi bancare în Elveţia şi să evite plata taxelor în SUA, arată un raport publicat de Senatul american.

Raportul de 181 de pagini publicat de subcomitetul permanent pentru investigaţii al Senatului acuză banca elveţiană că a fost cu intenţie complice la evaziunea fiscală prin ofshore-uri, căutând să facă afaceri cu clienţi americani al căror scop era să-şi ascundă banii de autorităţile americane, scrie The Wall Street Journal.

Credit Suisse a curtat clienţii cu diferite prilejuri, spre exemplu la un bal cu tematică elveţiană organizat la New York sau la turnee de golf din Florida. De altfel, banca a înfiinţat o filială în aeroportul din Zürich pentru a oferi consultanţă americanilor veniţi în vacanţă la schi. În 2006 Credit Suisse avea 22.000 de conturi deschise de clienţi americani în care se găseau în total 12 miliarde de franci elveţieni (9,8 miliarde euro), conform documentului.

Instituţia bancară, care avea mai mult de 1.800 de consilieri pentru a lucra cu clienţi americani, îşi sfătuia clienţii să acţioneze discret, iar pe cei bogaţi să călătorească în Elveţia pentru a evita să lase „urme“ prin documente, ceea ce ar fi putut să pună în pericol confidenţialitatea conturilor lor.

Un fost client a declarat pentru investigatorii din Senat că un bancher al Credit Suisse i-a dat documente financiare ascunse într-un exemplar din revista Sports Illustrated şi că în Elveţia a avut o întâlnire cu bancherii într-un lift controlat de la distanţă.

Credit Suisse este una dintre cele 14 bănci elveţiene investigate penal în SUA pentru că ar fi ajutat cetăţeni americani să ocolească plata taxelor, aceştia  folosindu-se de legislaţia elveţiană pentru a-şi ţine activele ascunse. Legile elveţiene protejează secretul bancar.

The Wall Street Journal a scris recent că negocierile s-au intensificat între Credit Suisse şi autorităţile americane pentru a ajunge la o înţelegere în acest dosar. Credit Suisse ar putea plăti o amendă record de 800 milioane de dolari dacă nu ajunge la o înţelegere cu atutorităţile americane.

Credit Suisse a închis în 2008 conturile din SUA şi nu mai oferă conturi offshore americanilor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.02.2014