Investitorii şi-au aranjat portofoliile cu „deal-uri“ de 16 milioane de lei pe Bursă

Autor: Monica Juganaru 27.02.2014

Bursa de la Bucureşti a închis şedinţa de joi în urcare cu 0,39%, într-o piaţă dominată de transferuri deal şi unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 0,62%, după ce în şedinţa precedentă au coborât cu peste 2%, ca urmare a reintrării Hidroelectrica în insolvenţă.

Jucătorii au realizat tranzacţii în valoare de 27,85 mil. lei ( 6,18 mil. euro), sub rulajul de miercuri, de 33,6 milioane lei (7,4 mil. euro). Puţin peste jumătate din lichi­di­tatea de joi a fost aco­perită de deal-uri cu acţiuni BRD (4,93 mi­lioa­ne lei), SIF Mun­te­nia (4,73 mil. lei), FP (2,77 mil. lei), Banca Tran­sil­vania (1,72 mil. lei) şi OMV Petrom (1,7 mil. lei). Transfe­rurile cu acţiu­nile BRD au fost reali­za­te la un preţ de 8,8 lei, cu 0,23% sub cotaţia de miercuri.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

WikiZF: Profilul companiei Hidroelectrica

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 4,87 mil. lei, iar preţul a avansat cu 0,62%, la 0,8025 lei.

Cu aceste titluri a fost realizat şi un deal, de 2,77 mil. lei, la un preţ cu 0,31% peste cotaţia de la închiderea zilei anterioare.

Scăderea de miercuri a fost cauzată în principal de reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă. Fondul deţine 19,94% din acţiunile Hidroelectrica, iar produ­că­torul de energie ar urma să fie listat la bursă în luna iunie, prin vânzarea a 15% din acţiuni. Apropierea momentului listării Hidroelectrica a fost unul dintre motivele creşterii acţiunilor Fondului Proprietatea în ultimele luni.

WikiZF: Profilul companiei  BRD

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

Potrivit şefului direcţiei de priva­tizare din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, Ministerul Economiei va scoate „cât mai repede“ Hi­dro­electrica din insolvenţă, fiind posibilă o cale extraor­dinară de atac, şi va restruc­tura compania, prin re­nun­ţarea la investiţiile care nu contribuie la pro­ducţia de electricitate.

Tranzacţiile negociate cu acţiunile SIF Muntenia (SIF4), în sumă de 4,73 mil. lei, au fost reali­zate la un preţ de 0,845 lei, cu 0,94% sub referinţă.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Acţiunile OMV Petrom au consemnat al doilea rulaj din piaţa principală, de 1,88 milioane de lei, iar preţul a urcat cu 0,29%, la 0,448 lei. Jucătorii au realizat şi două transferuri negociate, în valoare de 1,7 milioane lei, la un preţ cu 0,18% peste nivelul de miercuri.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.02.2014