SUA solicită retragerea trupelor ruse şi trimiterea unor observatori internaţionali în Ucraina

Autor: Ion Gaidau 02.03.2014

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a cerut, sâmbătă, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate, la New York, retragerea trupelor ruse din Crimeea şi a sugerat trimiterea unor "observatori internaţionali" în Ucraina, relatează AFP.

"A venit timpul ca Rusia pună capăt intervenţiei sale" în Ucraina, a afirmat Power în faţa Consiliului, care s-a reunit pentru a asculta un apel "la solidaritate faţă de naţiunea ucraineană", adresat de reprezentantul acestei ţări la Naţiunile Unite.

"Mesajul (Washingtonului) pentru preşedintele (rus Vladimir) Putin este: retrageţi-vă trupele şi începeţi un dialog internaţional", a declarat ea în faţa presei, la finalul reuniunii.

În opinia ambasadoarei americane, "acţiunile Rusiei în Ucraina încalcă suveranitatea acestei ţări şi ameninţă pacea şi securitatea".

Ea a solicitat totodată trimiterea unei misiuni internaţionale de mediere în Crimeea.

Rezumând discuţiile purtate în cadrul reuniunii, ambasadoarea Luxemburgului, Sylvie Lucas, care prezidează Consiliul în martie, a explicat că cele 15 ţări membre au "subliniat necesitatea reducerii tensiunilor" şi lansării de urgenţă a unei medieri internaţionale.

Ambasadorul britanic, Mark Lyall Grant, a denunţat consolidarea prezenţei armate ruse în Crimeea. El a afirmat că Rusia nu a oferit "nicio justificare pentru activităţile sale militare din Crimeea sau din restul Ucrainei". "Suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei nu sunt negociabile", a insistat el.

În deschiderea reuniunii, ambasadorul ucrainean, Iuri Sergheev, a cerut Consiliului să oprească "agresiunea" Rusiei în Crimeea şi a acuzat Moscova că a încălcat Carta Naţiunilor Unite.

"Îndemnăm Consiliul de Securitate să facă tot ce stă în puterea sa pentru a opri agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina. Mai există încă o şansă", a declarat el.

Ambasadorul Ucrainei la ONU a solicitat "tuturor ţărilor membre ONU să dea dovadă de solodaritate faţă de naţiunea ucraineană".

Ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, a respins acuzaţiile Kievului şi a reafirmat că soluţia pentru această criză este "de a reveni la acordul din 25 februarie şi de a stabili un Guvern de unitate naţională".

El a mai anunţat că preşedintele Vladimir Putin "nu a luat încă vreo decizie în privinţa utilizării forţelor armate" în Ucraina.

Ambasadorul francez, Gérard Araud, a subliniat la rândul său "că nu nu se pune în discuţie astăzi de a cere Ucrainei să aleagă între Est şi Vest". Franţa, a spus el, pledează pentru "o soluţie politică" în Ucraina, dar "ţine cont şi de preocupările" Rusiei.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, l-a sunat sâmbătă pe preşedintele rus pentru "a-l invita să înceapă de urgenţă un dialog direct cu autorităţile de la Kiev".

Ban a semnalat importanţa "restabilirii calmului" în criza ucraineană.