Premierul Ucrainei: Rusia a declarat "război". Trupele ruse au înconjurat bazele militare ucrainene. Ucraina închide spaţiul aerian

Autor: Mihai Draghici 02.03.2014

Premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, cere Rusiei să retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerând acţiunile Moscovei drept o "declaraţie de război" şi avertizând că există riscul unui "dezastru".

"Este o alertă roşie. Nu este doar o ameninţare; ceea ce face Rusia este o declaraţie de război faţă de Ucraina", a spus Arseni Iaţeniuk, citat de AFP.

NATO somează Rusia să înceteze operaţiunile, avertizând că este ameninţată pacea Europei

"Îi cerem preşedintelui Vladimir Putin să retragă trupele din Ucraina", a avertizat şeful Guvernului proeuropean de la Kiev.

Între 6.000 şi 15.000 de militari ruşi sunt în regiunea Crimeea, afirmă surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Nu se ştie clar dacă este vorba de militari din bazele Flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol, sau dacă Rusia a trimis trupe suplimentare. În plus, potrivit unor surse din cadrul armatei ucrainene, două nave militare ruse sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea.

Ucraina a început mobilizarea trupelor. 15.000 de militari ruşi sunt în Peninsula Crimeea

Armata ucraineană a decis mobilizarea generală a trupelor şi rezerviştilor, în contextul operaţiunilor militare rus.