Canada a ameninţat că va boicota summitul G8 de la Soci şi l-a rechemat pe ambasadorul său din Rusia

Autor: Ion Gaidau 02.03.2014

Premierul Canadei, Stephen Harper, a ameninţat sâmbătă că va boicota summitul G8 de la Soci, în Rusia, şi l-a rechemat pe ambasadorul său de la Moscova, după ce Parlamentul rus a aprobat o operaţiune militară în Ucraina, relatează AFP.

"Ne alăturăm aliaţilor noştri şi condamnăm cu cea mai mare fermitate intervenţia militară în Ucraina a preşedintelui (rus) Vladimir Putin", a anunţat premierul canadian, citat într-un comunicat.

"Aceste acţiuni reprezintă o încălcare clară a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei", precum şi a "dreptului internaţional", a adăugat el.

Mai devreme, Casa Albă a anunţat că Statele Unite vor suspenda participarea lor la întâlnirile de pregătire a summitului G8.

"Statele Unite vor suspenda participarea lor la întâlnirile de pregătire a summitului G8", prevăzut pentru iunie la Soci, în Rusia, a precizat Executivul american, confirmând o posibilitate evocată vineri de către un oficial de rang înalt de la Washington.

Sâmbătă, Stephen Harper a purtat o discuţie la telefon cu preşedintele american, Barack Obama, în cadrul căreia cei doi lideri şi-au exprimat "profunda îngrijorare" în legătură cu o intervenţie rusă în Ucraina, potrivit administraţiei americane, citate de AFP.