Preşedintele Traian Băsescu, în emisiunea „După 20 de ani“ difuzată de Pro TV: Europenii trebuie să vină cu un plan concret de salvare economică a Ucrainei. I-aş transmite lui Putin să înceteze orice joc pe teritoriul Republicii Moldova

Autori: Valentina Postelnicu , Andi Manciu 02.03.2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea „După 20 de ani“ de la ProTV, că mesajul pe care i l-ar transmite liderului rus Vladimir Putin este „Încetaţi orice joc pe teritoriul Republicii Moldova şi doi, limitaţi-vă la acordul pe care îl aveţi cu Ucraina“.

Întrebat ce i-ar transmite lui Vladimir Putin, preşe­dintele a răspuns: „Nu prea ia în seamă Putin ce îi transmite preşedintele SUA, mă îndoiesc că va ţine cont de ce îi spun eu, dar am două planuri în care i-aş transmite un mesaj: «Nu faceţi niciun joc pe teritoriul Republicii Moldova», şi nu o spun întâmplător. «Încetaţi orice joc pe teritoriul Republicii Moldova» şi doi, «Limitaţi-vă la acordul pe care îl aveţi cu Ucraina»“.

Potrivit lui Traian Băsescu, Putin îşi apă­ră interesele geostrategice în Ucraina şi a amin­tit faptul că Federaţia Rusă are un an­ga­jament, în 1994, premergător dezar­mării nuclare a Ucrainei, când la Budapesta s-a semnat un acord: „Sunt trei puteri ga­rante ale suveranităţii şi independenţei Ucrai­nei, SUA, Marea Britanie şi Federaţia Rusă“.

Preşedintele a adăugat că există „un risc major de contaminare“ şi a apreciat că pozi­ţiile sale din ultimii ani nu sunt întâm­plătoare, legate de Republica Moldova, ţara noastră propunându-şi obiectivul tractării acestei ţări către Uniunea Europeană, deşi se ştiu riscurile din partea Federaţiei Ruse.

„Noi, cel puţin până acum, am spus cu modestie şi bun-simţ, ne-am atins obiectivul legat de Republica Moldova. (..) Polonia s-a ocupat de Ucraina, acesta a fost principalul lor obiectiv în Parteneriatul Estic. A fost prost gestionată relaţia cu Ucraina, îmi pare rău, şi de către comisarul Fulle şi de către cei care şi-au asumat calitatea de sponsori ai proceselor proeuropene din Ucraina.“

El a mai afirmat că România a avut relaţii reci cu Ucraina, după ce Kievul a pierdut procesul la Haga, după pierderea teritoriului din Marea Neagră, unde tocmai s-au găsit gaze care vor asigura inde­pendenţa energetică a României începând din 2018-2019. „Am încercat să menţinem o relaţie, nu putem spune amicală, dar am observat răcirea relaţiei Kievului (...) şi nu am vrut să forţăm lucrurile.“

Preşedintele a mai spus că România se vede într-o zonă de conflict, în condiţiile în care lucrurile se vor deprecia în Ucraina, şi o zonă de instabilitate, astfel că şi costurile de finanţare ale României vor creşte, iar investiţiile directe vor scădea.

„Nu vedem riscuri pentru independenţa, suveranitatea asupra teritoriului, în ceea ce priveşte România, nu pot fi astfel de riscuri.“ Băsescu a spus că este „dezamăgit de jocul de imagine făcut de foarte mulţi lideri, miniştri ai statelor Uniunii Europene“, menţionând că se referă la „discuţii cu Ianukovici, mers în Maidan, pupat, a dat impresia că nu prea ştim ce vrem, pe de o parte, iar pe de altă parte, a arătat limitele capacităţii noastre de intervenţie“.

„Mă refer la foarte mulţi miniştri care şi-au făcut de drum pe la Kiev, s-au oprit în Maidan. Cu ce credibilitate discuţi cu o putere la ora aceea legitimă, înainte să înceapă să tragă, când tu te duci apoi în Maidan şi strigi «Jos acea putrere»“.

Potrivit preşedintelui Băsescu, „pragma­tismul“ este găsirea imediată a unei soluţii pentru Ucraina. „Pragmatism este să priveşti la nevoile Ucrainei, acolo au câteva probleme. Prima, şi cea mai mare, corupţia clasei politice, o strigă toată populaţia, nu numai la Kiev, ci în toată Ucraina. Corupţia şi neîncrederea în clasa politică. Poate privesc şi unii lideri politici de la noi.“

Şeful statului a mai arătat că europenii trebuie „să vină cu un plan concret de salvare eco­nomică a Ucrainei“, în care să se pună la un loc FMI, Banca Mondială, resurse ale UE.
 

Ce a mai spus preşedintele Băsescu la emisiunea „După 20 de ani“:

Ultima oră: Ce a declarat preşedintele Băsescu aseară, la Cotroceni:

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.03.2014