Banca din România a încetat să mai fie cea mai mare grijă a şefului Erste Group

Autor: Razvan Voican 02.03.2014

BCR a ieşit din zona de atenţie specială a managementului Erste Group odată cu revenirea pe profit din 2013, lăsând locul diviziei de mari clienţi corporate şi investment banking a holdingului austriac, care include însă şi clienţi/proiecte din România, precum şi filialei din Ungaria, unde Andreas Treichl, şeful Erste, acuză o „expropriere“ ca efect al taxei bancare.

De altfel, taxele bancare şi impozitele care au înghiţit 90% din profitul brut al Erste Group pe 2013 au devenit un motiv de mare supărare pentru Treichl, la concurenţă cu problema delicată a băncilor prea slabe pentru a mai rămâne pe piaţă, dar care primesc ajutor din partea statelor şi care apoi concurează pe piaţă cu bănci care se străduiesc să stea pe propriile picioare.

Şi Erste a beneficiat de un ajutor de stat de 1,2 miliarde de euro în 2009, dar anul trecut a dat toţi banii înapoi. Treichl ţine cu fiecare ocazie să scoată în evidenţă cât de rentabilă a fost această afacere pentru guvernul austriac, care a câştigat peste un miliard de euro de la Erste sub forma dividendelor aferente capitalului participativ (448 mil. euro), a taxei bancare (464 mil. euro) şi a comisioanelor pentru bonduri emise de Erste cu garanţia statului.

„A fost o afacere bună pentru Republica Austria“, spune Treichl, deşi la fel de bine ar putea fi deschisă o discuţie despre modul în care s-ar fi descurcat Erste în perioada 2009 - 2011 fără acest ajutor.

Astăzi şeful Erste se arată vehement la adresa băncilor care nu se mai pot auto­susţine, în contextul în care Austria este în fierbere din cauza incapacităţii autorităţilor de a găsi o rezolvare pentru situaţia Hypo Alpe Adria, un grup bancar mai mic, dar de asemenea cu prezenţă în regiune, care a fost naţionalizat, dar tot nu s-a putut îndepărta de spectrul unui colaps care readuce în memoria austriecilor prăbuşirea Creditanstalt din 1931.

„Ne învârtim în cerc. Dacă nu reuşim să eliminăm de pe piaţă o instituţie bancară care nu ar trebui să mai existe, atunci cum să facem Uniunea Bancară?! Băncile slabe trebuie eliminate, trebuie să se întâmple asta pentru că peste tot în Europa se discută despre faptul că sistemul bancar nu este destul de profitabil şi că trebuie redus numărul de unităţi. Dar ca să reduci şi numărul de unităţi trebuie să reduci şi numărul băncilor.“

Treichl se arată încrezător că vor fi bănci care vor dispărea, unele urmând a fi preluate de altele. „Acţionarii vor pierde mult, dar depozitele vor fi salvate. Putem rezolva problema numai dacă creăm un sistem prin care deţinătorii de drepturi să accepte un haircut substanţial. Trebuie să facem ceva, nu doar să ne lamentăm «Doamne Dumnezeule ce se va întâmpla dacă deţinătorii de obligaţiuni vor suferi pierderi».“

Nu în ultimul rând, Treichl tot aşteaptă să vadă cum vor arăta parametrii după care se va face exerciţiul european de evaluare a calităţii activelor bancare care ar urma să se clarifice pe deplin de-abia la vară şi care le dă frisoane multor bancheri, dar şi autorităţilor prin prisma noilor nevoi de capital care vor ieşi la iveală.

Aşadar, BCR rămâne doar unul dintre beculeţele care pâlpâie pe tabloul de bord al şefului Erste, care nici nu-şi mai pune problema erodării dramatice a portofoliului de credite din România. De altfel, activitatea de creditare a întregului grup austriac a fost modestă anul trecut şi probabil va rămâne la fel anul acesta. În general bancherii se feresc să-şi ia noi riscuri pe clienţi până nu se lămuresc cum vor ieşi din evaluarea activelor şi din testul de rezistenţă la stres.

Prin urmare Treichl nu promite că BCR va rupe pia­ţă creditului anul acesta. „Posibilităţile de creştere a stocului de credite depind de abilitatea de a capta cererea în suficientă măsură pentru a acoperi rambursările de credite vechi şi vânzările de credite neperformante. Este un mare semn de întrebare aici. Vrem să prindem 20% din finanţările noi pe majoritatea categoriilor de cre­dite, dar dacă va fi destul pentru a vedea o creştere pe portofoliul total, va depinde de ce va decide managementul BCR în privinţa vânzărilor de neperformante.“

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.03.2014