Ce afaceri are George Copos

Autori: Alexandru Matei , Mirabela Tiron 04.03.2014

Omul de afaceri George Copos are afaceri în industria ospitalieră, de panificaţie şi de producţie de motoare electrice. Copos deţine prin intermediul firmei Ana Hotels trei hoteluri în Poiana Braşov, una dintre cele mai căutate staţiuni montane: Sportul (106 camere de patru stele), Bradul (59 de camere de patru stele) şi Poiana (53 de camere de trei stele).

Copos a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare în ”Dosarul Transferurilor” în care sunt implicate nume mari din fotbalul românesc.

Vedeţi aici emisiunea ZF Live cu George Copos ca invitat

În hotelul Sportul, Copos a investit circa 11 milioane de euro în renovare şi dezvoltarea unui centru spa şi a unui centru de conferinţe. Anul acesta, pentru hotelul Poiana există un plan transformare a proiectului în imobil cu apartamente.

„În acest an ne propunem să demarăm un nou proiect, Poiana Residence. Acest proiect, care se va derula în perioada 2014 - 2015, va transforma actualul hotel Poiana într-un nou concept. Investiţia se va ridica la circa 3 mi-lioane de euro“, declara recent Copos.

La finalul anului trecut, oficialii companiei Ana Hotels spuneau că au bugetat pentru anul acesta afaceri mai mari cu 7-10% pe tot grupul hotelier.

Copos controlează în Capitală hotelurile Athénée Palace Hilton şi Crowne Plaza, iar la mare două unităţi - Europa şi Astoria în Eforie Nord. Astoria a fost închiriat pe trei ani unei alte firme.

Ana Hotels a avut în 2012 o cifră de afaceri de 111 mil. de lei (25,2 mil. euro) şi pierderi de 920.000 de lei (209.000 euro), la 597 de angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Omul de afaceri are în plan investiţii de 5,4 milioane de euro anul acesta în turism, pe lângă cele bugetate la hotelul Poiana fiind puse pe listă şi cele în hotelul Crowne Plaza din Capitală, dar şi în Europa din Eforie Nord.

Copos a intrat în industria hotelieră prin preluarea în 1996 a trei hoteluri din Poiana Braşov (Bradul, Poiana şi Sportul). Şi fostul hotel Flora (Crowne Plaza), aflat în partea de nord a Capitalei, a fost achiziţionat în acel an.

La jumătatea anului trecut, George Copos a numit-o pe fiica sa Alexandra, 29 de ani, în funcţia de vicepreşedinte al ANA Hotels.

Copos mai deţine şi Ana IMEP, companie care produce motoare electrice. Fabrica lui Copos din Piteşti produce motoare electrice pentru maşini de spălat, printre clienţi numărându-se Gorenje din Slovenia, Fagor din Spania, Vestel din Turcia şi Rusia şi Indesit în Italia. Tot la Ana IMEP se produc motoare electrice pentru uscătoare şi hote, dar şi pentru anumite echipamente auto  (sistemul de ştergătoare). Compania a avut în 2012 afaceri de 19,3 mil. euro comparativ cu 37,7 mil. euro în 2008.

Copos mai are afaceri în domeniul panificaţiei, prin intermediul Ana Pan şi în imobiliareana pan, ana tower