Managerul Fondului Proprietatea ar putea anunţa vineri noile planuri de listare

Autor: Stefan Musgociu 04.03.2014
Compania americană Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, va anunţa vineri noile planuri pentru listarea secundară a FP, după ce anul trecut a renunţat la ideea cotării acţiunilor Fondului la bursa de la Varşovia, potrivit unor surse din piaţa de capital citate de Mediafax.

Cu o capitalizare de 2,46 mld. euro şi tran­zac­ţii medii zilnice de 2,4 mil. euro, în primele două luni din 2014, FP este cea mai tranzac­ţio­na­tă acţiunie de pe bursa de la Bucureşti şi mul­tă lume din piaţă se opune unei listări duale, care ar duce o parte din lichiditate pe altă bursă.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Franklin Templeton a renunţat anul trecut la ideea listării FP la Varşovia şi a anunţat, la fi­nalul lunii noiembrie, că în primul trimestru al anului curent va face o nouă propunere privind piaţa pe care să fie cotate acţiunile Fondului, printre bursele vizate fiind bursa de la Londra sau New York.

„Nu cerem o prelungire pentru listarea la Varşovia (...) pentru că reglementatorul nu a vrut să schimbe regulile pentru listarea secun­dară. (...) Căutăm o metodă mai uşoară şi o altă piaţă, printre pieţele vizate fiind bursa de la Londra sau New York. La Varşovia, naţionali­zarea fondurilor de pensii ne-a făcut să ne răz­gân­dim. În primul trimestru al anului viitor vom anunţa propunerile“, le-a transmis acţionarilor managerul FP, Greg Konieczny, într-o AGA derulată în luna noiembrie.

La jumătatea anului 2012, ac­ţio­­narii Fondului Proprietatea şi-au dat acordul final pentru lista­rea secundară la bursa de la Var­şo­via, propunerea fiind aprobată de principiu încă din aprilie 2012. Operaţiunea a fost însã blocată deoarece era necesară o conexiune a Depozitarului Central de la Bucureşti cu cel din Polonia, care nu a fost posibilă pentru că nu există cadrul legal, care trebuia aprobat de fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Atribuţiile CNVM au fost preluate în luna aprilie a anului trecut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), însă nici această instituţie nu a aprobat modificările necesare.

Listarea pe bursa din Polonia urma să fie intermediată de consorţiul format din JP Morgan, UniCredit Group şi KBC Securities.

Într-un material discutat în AGA din luna no­iembrie a anului trecut, Franklin Templeton men­ţiona că a solicitat ASF inclusiv schim­barea reglementărilor astfel încât certificatele de depozit (pe care o companie le poate utiliza pentru listarea pe o piaţă exter­nă, cum a fost cazul în oferta Romgaz) să poată fi utili­za­te şi la alte oferte, nu doar pentru ofertele pu­blice iniţiale.

Fondul Proprie­tatea este o societate de investiţii de tip în­chis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea per­soanelor ale căror pro­prie­tăţi au fost confis­ca­te abuziv de statul co­mu­nist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

La finalul lunii ianuarie, acţionarii institu­ţionali străini deţineau 53,31% din acţiunile Fondului Proprietatea, iar acţionarii persoane fizice din România aveau 19,83% din titluri. Investitorii instituţionali din România deţineau 8,83% din acţiuni, iar investitorii persoane fizice străine aveau 5,63%. Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, deţine puţin peste 17% din acţiunile Fondului Proprietatea.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.03.2014