Comisia Europeană a amendat bursa de energie OPCOM şi Transelectrica cu 1 milion de euro pentru discriminarea traderilor de energie

Autor: Carol Dan 05.03.2014

Comisia Europeană (CE) a amendat bursa de energie OPCOM şi Transelectrica (TEL) cu 1 milion de euro pentru că au abuzat de poziţia dominantă pe piaţa românească a tranzaciilor spot cu energie, încălcând normele europene în materie de concurenţă.



"Comisia a constatat că, timp de peste cinci ani, OPCOM i-a discriminat pe comercianţii de energie electrică din afara României cu sediul în Uniunea Europeană (UE)", potrivit unui comunicat al CE.

În comunicat se precizează că între 2008 şi 2013, OPCOM a impus ca membrii pieţelor spot de energie electrică să se înregistreze în România, refuzând să accepte comercianţii care erau deja înregistraţi în alte state membre ale Uniunii Europene.

Ancheta CE a început în decembrie 2012.

"Comportamentul abuziv al OPCOM a împiedicat comercianţii din UE să participe pe pieţele spot din cadrul bursei de energie electrică din România, creând astfel o barieră artificială la intrare, ceea ce constituie o încălcare a normelor UE în materie de concurenţă. Barierele naţionale de acest tip nu numai că împiedică finalizarea unei pieţe unice a energiei, ci împiedică şi dezvoltarea de pieţe eficiente, lichide", a declarat, în comunicat, Joaquín Almunia, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil de politica în materie de concurenţă.

Ca urmare a cerinţei OPCOM, comercianţii de energie din UE nu puteau intra pe piaţa angro de energie electrică din România decât prin înfiinţarea unui sediu permanent în România, ceea ce presupune costuri suplimentare şi dezavantaje organizatorice pentru comercianţii din UE în comparaţie cu cei din România.

Pe lângă OPCOM, CE arată că responsabilă pentru această situaţie este şi Transelectrica, proprietarul bursei de energie.

"Comisia ţine răspunzătoare, de asemenea, pentru această încălcare şi societatea-mamă a OPCOM, şi anume Transelectrica. (...) La stabilirea nivelului amenzilor, Comisia a ţinut cont de vânzările relevante realizate de societatea în cauză în România, de gravitatea încălcării şi de durata acesteia", se mai spune în comunicat.