MĂRŢIŞOARE LITERARE

Autor: Lucian Vasilescu 05.03.2014

Ce poate face un bărbat foarte inteligent şi chipeş, cu studii serioase, când anii trec şi tot nu-şi găseşte perechea potrivită? Don Tillman iniţiază Proiectul Soţia Potrivită, care pe baza unui chestionar de 16 pagini să-l ajute în căutarea partenerei perfecte, prin eliminarea tipurilor nepotrivite, de la microbiste la fumătoare, de la ignorante la homeopate.

Dar, cum de ce ţi-e frică nu scapi, el se trezeşte cu frumoasa Rosie, cea perfect incompatibilă, fiindcă ea întruchipează tot ce respinge la o femeie: este vegetariană şi fumătoare, lucrează într-un bar pentru gay şi este doctorandă în psihologie. Rosie are propriul proiect – să-şi găsească tatăl biologic.

Şi cine o poate ajuta cel mai bine pe Rosie în căutarea ei? Evident, Don Tillman, profesor de genetică, dar care are, fără ca măcar să bănuiască, sindromul Asperger, deşi ar putea să se suspecteze singur, pentru că existenţa lui este plină de pretenţii şi fixaţii, de reguli şi tabieturi.

Cei doi se transformă în detectivi amatori şi din Australia natală iau calea Americii, în căutarea unui tată dispărut misterios. Şi, în mod evident, aventura lor cu episoade pline de haz îi schimbă pe amândoi, îi lecuieşte de obsesii şi de prejudecăţi. Şi ca într-un basm modern sau ca-ntr-o comedie shakespeariană cu bărbaţi încăpăţânaţi şi femei îndărătnice, cei doi ajung să descopere iubirea. Minune mare, din care nici nu mai au scăpare. (Elisabeta Lăsconi)

 

Graeme Simsion, Proiectul Rosie, traducere din limba engleză de Ioana Văcărescu, Editura Polirom, 2013, 272 pag.