MĂRŢIŞOARE LITERARE: Grijile unei câştigătoare la loterie

Autor: Lucian Vasilescu 08.03.2014

Ce griji mai poate avea o femeie care a câştigat suma de 18 milioane de euro la loterie? Jocelyne sau Jo cum o numesc apropiaţii este o femeie de 47 de ani, are o mercerie într-un orăşel, Arras, un soţ plănuind atent câştigurile şi concediile, doi copii acum mari care şi-au luat zborul. Jo îşi umple timpul cu un blog Zecedegetedeaur care începe să aibă sute şi apoi mii de accesări zilnic.

Norocul picat din cer o sperie. Începe să cumpănească la ceea ce are deja, se teme de schimbările aduse de bani în viaţa lor. Când şi-a încasat cecul, a primit şi o consultaţie psihologică, i s-au dezvăluit riscuri la care nimeni nu se gândeşte: o sumă atât de mare sminteşte, răstoarnă tot în mintea şi purtarea celor din jur, încât se ajunge la crimă. Aşa că Jo nu dezvăluie nimănui că a câştigat, păstrează ascuns cecul câştigului fabulos şi stă în cumpănă.

Femeia îşi pune întrebări despre propria viaţă. A avut parte de o familie iubitoare, dar şi-a pierdut mama cea frumoasă, cu gust şi talent artistic, s-a măritat devreme, a renunţat la studii ca să-şi poată îngriji tatăl şi apoi are de crescut doi copii. A trăit o dramă cumplită după naşterea celui de-al treilea copil, mort în ziua când a venit pe lume, căci soţul ei o urăşte, o acuză şi o insultă, până ce ajunge într-un sanatoriu.

La un moment dat, Jo începe să-şi facă o listă cu tot ce-şi doreşte, de la obiecte râvnite pentru confortul familiei sau ajutoare date fetei şi fiului ei. Are o temere ascunsă că Jo al ei (caz rar de 1 la 1 milion, pe soţul ei îl cheamă Jocelyn !) ar putea-o trăda sau dezamăgi, mai ales că purtarea lui se shimbă uşor, cu semne discrete ale iubirii şi devotamentului, încât naşte suspiciuni. Şi intuiţia ei nu o înşeală...

Lista dorinţelor mele este o carte pentru ambele sexe, o femeie învaţă multe lucruri, în primul rând să se gândească şi la ea însăşi, deşi i se pare firesc să pun mereu mai presus de orice familia, iar un bărbat înţelege altfel gesturile şi reacţiile femeii de lângă el, mai ales ce pierde când o pierde. Şi unii şi alţii însă vor descoperi adevărul ciudat din celebrul proverb-avertisment: ai grijă ce-ţi doreşti, că dorinţele chiar ţi s-ar putea împlini. (Elisabeta Lăsconi)

 

Grégoire Delacourt, Lista dorinţelor mele, traducere din limba franceză de Ana Antonescu, Editura Spandugino, 2013, 190 pag.