Care sunt cele mai importante modificări fiscale

Autor: Claudia Medrega 08.03.2014

Reducerea dobânzilor de întârziere pentru obligaţiile fiscale la 0,03%, obligaţia Fiscului de a aştepta 30 de zile de la data somaţiei pentru a pune poprire pe conturile datornicilor, majorarea plafonului rambursărilor de TVA cu inspecţie ulterioară la 45.000 de lei şi certificarea opţională a declaraţiilor fiscale de către consultanţii fiscali sunt modificări fiscale pozitive, de bun augur, în opinia consultanţilor fiscali.

    - Se înlocuieşte obligaţia certificării declaraţiilor fiscale anuale (declaraţia anuală de impozit pe profit) cu posibilitatea certificării declaraţiilor fiscale. Măsura se impune pentru a elimina suportarea de către contribuabili a costurilor cu certificarea obligatorie a declaraţiei anuale de impozit pe profit ce are ca termen de depunere 25 martie 2014, în scopul evitării declanşării de către Uniunea Europeană a acţiunilor de constatare a încălcării de către România a obligaţiilor de stat membru UE.

    - Certificarea declaraţiilor fiscale de către un consultant fiscal reprezintă un criteriu de evaluare în analiza de risc efectuată de organul fiscal în scopul selectării contribuabililor pentru inspecţia fiscală.

    - În cazul revocării autorizaţiei de antrepozit fiscal, o nouă autorizaţie poate fi emisă de autoritatea competentă numai după o perioadă de cel puţin 6 luni de la data la care decizia de revocare a autorizaţiei produce efecte. Aceste prevederi se aplică şi în situaţia în care antrepozitarul autorizat contestă decizia de revocare, la calculul termenului de 6 luni fiind luate în calcul perioadele în care decizia de revocare a produs efecte.

    - Plătitorii de accize sunt operatorii economici care au în proprietate materia primă şi care produc bunurile cu mijloace proprii sau le transmit spre prelucrare la terţi, indiferent dacă prelucrarea are loc în România sau în afara României.

    - Valorificarea produselor accizabile aflate în proprietatea operatorilor economici aflaţi în procedura falimentului. Produsele accizabile aflate în proprietatea operatorilor economici aflaţi în procedura falimentului şi care nu îndeplinesc condiţiile legale de comercializare pot fi valorificate către antrepozitarii autorizaţi şi numai în vederea procesării. Livrarea acestor produse se face pe bază de factură şi sub supraveghere fiscală.

    - Accize pentru bijuterii din platină sau combinate cu aur de 14 K sau aur de peste 14 K - 2 euro/gram.

Citiţi pe www.zfcorporate.ro despre opinia consultanţilor fiscali în privinţa modificărilor aduse în Codul Fiscal