Nicolae Dănilă, BNR: Statul şi privaţii trebuie să fie gata pentru finanţarea unor bănci

Autor: Claudia Medrega 09.03.2014

Sectorul privat local şi autorităţile publice ar trebui să fie pregătite pentru necesitatea de a interveni pentru finanţarea operaţiunilor unor bănci,  avertizează Nicolae Dănilă, membru în consiliul de administraţie al BNR.

„Îmi permit să atrag atenţia asupra faptului că, atât sectorul privat local, cât şi auto­rităţile publice de la noi ar trebui să fie pregătite pentru contracararea modificării perspectivei surselor de finanţare pe termen scurt şi chiar pentru necesitatea de a interveni pentru finanţarea operaţiunilor unor bănci“, a susţi­nut Dănilă într-o prezentare susţinută în cadrul programului „Academica BNR“.

El con­sideră că băncile şi statul ar trebui să facă „unele calcule“ referitoare la costurile poten­ţiale din perioada ur­mă­toare legate de aderarea României la Uniu­nea Bancară pentru a stabili soluţiile de urmat. „Mi-e teamă că vom asista la situaţia în care finanţarea pentru «bank resolution» va fi acoperită în principal şi prioritar de către sectorul bancar local (fond de garantare a depozitelor, fond naţional de rezoluţie) şi din bugetele statelor respective.“    

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- opinia lui Nicolae Dănilă cu privire la dorinţa României de a fi parte din Uniunea Bancară

- detalii despre Uniunea Bancară

- declaraţia lui Dănilă privind cele 128 de bănci care vor fi supravegheate de BCE 

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.03.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.